Krijnen.Com Krijnen.Com

De Witte Optocht van 1991

Er zijn wel meer Kielegatse Carnavals geweest dat je niet eens durfde te pissen buiten, terwijl wildplassen nog lang niet verboden was, vanwege het gevaar van een bevroren snikkel. Vandaag, 30 jaar geleden bijvoorbeeld, was het een rare Grote Optocht in Breda. Hij begon droog. Maar nadat ongeveer een kwart van de deelnemers het bordes op de Grote markt gepasseerd was, begon er een Laplandse sneeuwbui, waarvoor anno 2021 de codes geel, oranje, rood, pimpelpaars en zwart uit de kast getrokken zouden worden. Binnen een half uur was ieder individu, ieder paar, iedere kleine en grote groep, en alle wagens, met een dikke laag sneeuw bekleed, en werd het een legendarische Witte Optocht.
Johan van Gurp, die al deze foto’s toen maakte, kan het zich als de dag van gisteren herinneren: ‘Rond de klok van 3 uur begon het ineens heftig te sneeuwen. Als ik naar mijn foto’s terugkijk, die ik gemaakt heb vanaf mijn ereloge hoog en droog achter het raam bij Piet Luyken van de Insulinde, dan begon de sneeuw na optochtdeelnemer nummer 26 ineens te vallen’.
Het was niet de eerste sneeuw van dat jaar, want al op 6 februari werd Prins Theodokus d’n Irste in vol ornaat, op ijshockeyschaatsen, op IJsvermaak gesignaleerd. Het maffe is dat de sneeuw dat carnavalsweekend willekeurig en verspreid viel. Op de foto’s van zaterdag bijvoorbeeld is er nog geen vlok gevallen als Theodokus, in gezelschap van zijn Pages, de Raad van Elf en Prinsenkapel de Contactpuntjes, de sleutel van Kielegat overhandigd krijgt door burgemeester Ed Nijpels. Op andere foto’s van die zaterdag en die zondag en maandag, bijvoorbeeld in Prinsenbeek en Oosterhout, ligt er al een dikke laag sneeuw. Op maandag rond de middag lag er dus ook nog niks in Breda, waarna in de loop van de middag de hele stad verkleurde en verkleumde. Het mocht de pret niet drukken. De toeteraars bliezen met blauw aangelopen lippen en bevroren vingers dapper door, en op het bordes bleven alle handjes gewoon de lucht in gaan. Veel mensen waren er natuurlijk op gekleed, want ook zonder die nog in de grijze lucht hangende sneeuw was het ‘s morgens al kil. Een eenzame lolbroek had het heerlijk warm als sneeuwman, in een pracht van een dubbeldik uitgevoerd pak. In de optocht lagen zes Kielegatters gezellig in een enorm zes persoons bed, onder dikke dekbedden en met oorwarmers. Ik weet niet of ze toen een prijs gewonnen hebben, maar ze waren wel het beste voorbereid.
Foto Album op Facebook: De Witte Optocht van 1991
Alle foto’s van 11 februari 1991: Collectie Johan van Gurp, Stadsarchief Breda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.