Krijnen.Com Krijnen.Com

De Acht van Chaam van 1975

Van links naar rechts chef sport Dagblad De Stem Harry Vermeulen, een jeugdige handtekening jager, met zijn eeuwige geruite pet Wim Hendriks, in zijn gele trui Bernard Thevenet en wielerconsul Nilleke Brouwers. Foto’s Johan van Gurp, Dagblad De Stem, Stadsarchief Breda.

De Acht van Chaam hebben we in 2020 moeten missen – duimen voor 2021! – maar toevallig, op zoek naar iets heel anders, kwam ik in het Bredase Stadsarchief ruim 90 foto’s van de Acht van 1975 tegen. Mooi werk, van Johan van Gurp! Het was ook een Pracht van een Acht, zo te zien, vijfenveertig jaar geleden. Mét de man die drie dagen eerder de Tour de France gewonnen had: Bernard Thévenet, die de Tour twee jaar later nog een keer zou winnen. De publiekstrekker van de Acht van ’75 werd vooraf in vloeiend Frans geïnterviewd door Harry Vermeulen, chef sport van Dagblad De Stem, waarna Piet Bambergen, gesponsord door Skol, er de sfeer goed in bracht in het rondje met de prominenten.
Ik wie niet zeker wie er dat jaar had moeten winnen, maar we mogen toch aannemen dat Thévenet de beoogde winnaar was. Dat ging hem niet worden, Hennie Kuiper had materiaalpech, Thévenet werd gelost, voordat Tino Tabak uiteindelijk zijn wiel millimeters voor Zoetemelk over de streep drukte. Mede dankzij de aanwijzingen van Peter Post achter het stuur van de ploegleiderswagen van Raleigh. Daarna bleef het, zoals altijd in Chaam, en zeker als de zon scheen, nog lang onrustig 🙂
Tony Gaekens won bij de B-profs, Wim Lugtenburg bij de amateurs, en Bart van Est bij de junioren, hij werd gefeliciteerd door zijn illustere naamgenoot Wimme.
Op de foto’s zie ik nog wat oude bekenden, zoals Toon Simons, Kees Maas, Nilleke Brouwers, en Hein Groothuis, die na de finish de winnaar achterna rent, zijn kladblokje in de hand.

Klik op de foto’s hieronder: Stadsarchief Breda, Acht van Chaam 1975

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.