Krijnen.Com Krijnen.Com

Jan Mans

De gisteren overleden Jan Mans, burgemeester van Enschede tijdens de vuurwerkramp, en waarnemend burgemeester van Moerdijk ná de brand bij Chemie Pack, was vijftig jaar geleden wethouder in Breda. Voor de PvdA. Hier op de foto met landelijk lijsttrekker Joop den Uijl, op woensdag 28 april 1971, voor het Stadhuis op de Grote Markt in Breda. Op die dag werden de landelijke verkiezingen gehouden, de eerste verkiezingen voor de Tweede Kamer na de afschaffing van de opkomstplicht.
Ik kan niet nagaan hoe laat de foto gemaakt is, maar het goede humueur van het rode duo is kennelijk ingegeven door de de eerste exit-polls. Ik denk dat Joop den Uijl op die verkiezingsdag nog een stedenrondje deed, op de dag dat PvdA voor het eerst sinds 1956 weer de grootste partij van Nederland zou worden.
Foto’s Johan van Gurp, Dagblad De Stem, Stadsarchief Breda – Johan maakte die dag 33 foto’s van de op de Grote Markt campagne voerende Den Uijl, en eentje van van Nico Scholten, die in IJpelaar voor de ARP stemmen probeerde te werven.
Update: bij nader inzien twijfel ik aan de datum, ik denk dat de foto’s een dag eerder gemaakt zijn. Want Den Uijl onderhoudt zich met het winkelend publiek en enkele marktkooplieden, dus dat zal waarschijnlijk de dinsdagmarkt geweest zijn, met een of meerdere foto’s voor de krant van woensdag.
BN De Stem: Jan Mans overleden
Wiki: Jan Mans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.