Krijnen.Com Krijnen.Com

In de Enge Steeg

Ik las op Facebook iets over de ‘(Enge) Steeg’, en dus over Zanetti, 111, Klapcot en Binnen. Beetje verwarrend is dat het steegje waaraan de genoemde kroegen lagen (overigens was het adres van ‘t Klap Haven 21a) in de Bredase geschiedenis zowel ‘Steeg’ als ‘Enge Steeg’ genoemd werd, en dat nog een van de drie anders stegen tussen Haven en Visserstraat ook ‘Steeg’ heette, of ‘Wijde Steeg’.

Hoe dan ook, ik herinnerde me, toen het over Zanetti en 111 ging, dat er nog een paar foto’s bestaan van het inrichten van 111. Helaas, Inge en Giny, is er in het Stadsarchief geen enkele foto te vinden van de Zanetti, binnen of buiten. Die foto’s van 111 maar eens even gezocht, het zijn er 3, die Johan van Gurp op maandag 5 april 1982 maakte. Op die maandag is het stofferen ver klaar. De tientallen witte bolletjes hangen al aan de muren en het plafond, de boel is geschilderd, de elpees staan in de schappen.

Wie er was, weet dat er daarna niet veel meer aan toegevoegd is, en het was ook goed zo. Er zit er al eentje aan een (maandag, herstel?) biertje, en dat is de op 15 januari overleden Willem van der Made. Ik denk dat die dat jaar nog boven het Klapcot woonde, dus veel kilometers had ie die dag niet hoeven maken. Verder herken ik alleen Marcel Verbiest, aarde andere namen zullen hier wel snel opduiken.

Zoals te doen gebruikelijk bij iets zoeken in het Stadsarchief: leuke bijvangsten. Een paar andere foto’s van Johan van Gurp bijvoorbeeld, van de ingang van de Steeg. Waarop we helemaal achterin nog een paar Skol lantaarns zien, die volgens de bijschriften bij de ingang van café ‘De Mini Zolder’ zouden horen, ‘te bereiken via de trap’. Zat dat barretje dan ergens achterin boven de Potkan, of een van de café’s aan die kant van de Havermarkt?

Een andere aardige is een foto van Cor Viveen, met links en rechts aan de muur bij de voordeur van ‘t Klapcot een affiche met een aankondiging van een optreden van The Miranda’s in ‘t Klap, op donderdag 21 december: ‘Snelle Muziek met The Miranda’s, entree gratis, aanvang plus minus 21:30 uur‘. Die foto is gedateerd ‘1978 – 1979’, in denk dat die gig van december ’78 is, omdat ik, als ik inzoom, links met de hand erop gekrabbeld, dat jaartal meen te herkennen. Net als iets van ‘speed’ kennelijk erop geschreven door een grapjas die behalve gratis toegang ook gratis speed wilde hebben, of die ‘speed’ misschien beter vond klinken dan ‘snelle muziek’.

Die foto’s met de graffiti ‘MIRANDA’S’ in het toilet van een café in Breda zijn door Johan op zondag 15 maart 1981 gemaakt. Die heb ik een paar jaar geleden als eens gepost, kan me niet herinneren of dat uiteindelijk in consensus resulteerde over welk toilet het ging. Op een van de foto’s zien we boven de spiegel ‘Leuk is Love’ en ‘Mark Foggo’ en in de spiegel ‘Paul is knap’. Wie weet is die Paul dat nog steeds, 43 jaar later. Of wijzer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.