Krijnen.Com Krijnen.Com

De Baroniebeuk die mocht blijven

Ik kom er bijna iedere dag langs, en altijd kijk ik er met een tevreden gevoel naar: de monumentale beuk die Bas van Boxtel in 2016 liet staan, toen hij in het gapende gat aan eind eind van de Baronielaan een huis liet bouwen. Hoe de architect het voor elkaar kreeg, kon hem niet zoveel bommen, als de eeuwenoude boom maar bleef staan.

Die opdracht was een aardige uitdaging voor architect en uitvoerder Studio Puur. ‘We hebben het pand op palen gebouwd’, zei Ivo de Bruin van Puur vijf jaar geleden, ‘en zijn we met de vloer 30 centimeter de hoogte in gegaan, om de wortels te ontzien.

Aan de zijmuur is na de oplevering een levensgroot spandoek bevestigd, ter herinnering aan de paardentram die begin vorige van het station via de Nieuwe Ginnekenstraat en Wilhelminastraart over de Baronielaan naar Hotel Mastbosch reed, en toen hier stopte. Pal voor het vroegere pension Van Rhenen, op de hoek van de Willem van Oranjelaan.

Facebook: 19 februari 2016

De paardentram aan het eind van de Baronielaan, datering 1910-1920, Stadsarchief, fotocollectie firma Schreurs, voorheen Stutz, in 1999 door Georges Phlippeau aan het Stadsarchief geschonken. Archieflink: GN20100653

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.