Krijnen.Com Krijnen.Com

Effe wat anders, op 61 mupi’s

De openbare mupi-expo van fotograaf Johan van Gurp is inmiddels weer gesloten, maar hier is ie nog een keer, en nu voor onbepaalde tijd. Met dank aan Johan, die Johan niet zou zijn als hij niet al ‘zijn Mupi’s’ gefotografeerd zou hebben, voor ze weer verwijderd werden. Hij heeft de afgelopen weken heel wat kilometers gemaakt, te voet, en in de auto, om zijn eigen expositie vast te leggen. Soms met halsbrekende toeren, ‘want sommigen stonden op de middenberm van een drukke weg’. Het thema ‘Effe wat anders’ werd door Joris Verhoeven van het Stadsarchief bedacht en uitgevoerd, de foto’s werden op 61 door de hele stad verspreide Mupi’s gepubliceerd.

| Update: Fotoalbum met alle originele foto’s, met onderschriften |

Het is natuurlijk best bijzonder, een fotograaf, die zijn eigen foto’s drie tot vier decennia later nog eens fotografeert. Niet alleen de expo, maar dus ook de selectie van Joris, was voor hem een volslagen verrassing. ‘Typisch Johan’, lachte Joris twee weken geleden, ‘dat ie zegt, dat als ie veertig jaar geleden geweten had dat die expositie er ooit zou komen, met dat staande formaat van de Mupis, hij er destijds meer gemaakt zou hebben, met een beter passend formaat’.

Ik herken een aantal foto’s, waar ik al eens iets mee gedaan heb, of die nog een veel te lange bucketlist van onderwerpen staan. Cultheld Gerard den Haan van NAC bijvoorbeeld, Caravalspliesie Tuur Pieck, saxofonist Arnett Cobb op krukken blazend op het 17e Jazzfestival, dakzitter Onno Kloppenberg, Stanislaw Dziarkowski trots op zijn Rambler, Pipo de Clown in Baarle Nassau, burgemeester Willem Merkx op de koffie bij een Begijntje, de protesterende brandweer die het Stadhuis helemaal wit schuimt, Piet Bambergen die de start van Acht van Chaam vrolijk ontregelt, de Vier Goede Zonen van Vader Abraham in een telefooncel, de Roosendaalse majorettes met de beentjes omhoog in de Reigerstraat, Moeke Mols achter de tap van Moeke Mols, de kloon van Rob Musters op de mini brommer, Zuster Estalla met haar lama’s, en Frans Hendriks en ondergetekende aan het eind van Brakkensliert van 1979.

En . . . Johan van Gurp in zijn eigen donkere kamer, op vrijdagavond 17 oktober 1980. > Lees verder onder de foto >


De aanleiding was natuurlijk de verhuizing van de volgende ochtend van de Reigerstraat naar het Spinveld. Het is de enige foto van de 61 originelen die Johan niet zelf gemaakt heeft, want hij kan 41 jaar later zich niet herinneren dat hij toen een zelfontspanner gebruikt heeft; ‘Ik denk dat ik hem ingesteld heb en dat een collega de foto gemaakt heeft, maar ik heb geen idee wie’. Ik heb die allerlaatste vrijdagavond ook gewerkt, en ik zal ongetwijfeld nog een laatste keer ook die doka bezocht hebben, in de sentimental journey langs redactie en drukkerij, maar verder kan ik me daar ook niets van herinneren.
| Klik hier, of op de thumbnails hieronder, voor een album met alle mupi’s op Facebook. | Of voor hetzelfde album op Google Photos | Of op Adobe Spark | Update: Fotoalbum met alle originele foto’s, met onderschriften |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.