Krijnen.Com Krijnen.Com

Bavel, van 1920 naar 2030

Ze zullen in Bavel nog even af moeten wachten of er het jaarlijkse ‘Bavel Anno‘ dit jaar, ijs, weder en corona dienende, door kan gaan. Vorig jaar moest het feest, dat ooit begon als ‘Bavel Anno 1920’, zoals alles in Nederland, en ver daarbuiten, helaas afgelast worden.
Niet dat het, als ik het wel heb, een jaar, geleden als eeuwfeest in de markt gezet werd, want vorig jaar was de 44e editie van ‘Anno’ waar een streep doorheen gezet moest worden. Ik vroeg me deze week af of ze het maar meteen tien jaar opgeschoven hebben, omdat ik bij de invalswegen her en der borden zag staan met ‘Bavel 2030‘. Maar dat heeft niets met elkaar te maken, want de Dorpsraad is druk met allerlei toekomstplannen, op weg naar 2030. Ook al staat dat doel los van het feest van vorig jaar, in Bavel is alles en iedereen op de een of andere manier aan elkaar geknoopt en met elkaar verweven. Het is een lekker hechte gemeenschap, waar ze met elkaar van alles voor elkaar boksen. En waar het, zoals dat in hele goede families onvermijdelijk ook gaat, af en lekker schuurt en knalt.
Die gemeenschapszin is eigenlijk best opmerkelijk, omdat Bavel, wat mij verraste toen ik het uit zat te zoeken, nooit een een zelfstandige gemeente geweest is. Heel vroeger behoorde het tot tot de schepenbank Ginneken en Bavel. Tot 1942 was het onderdeel van de gemeente Ginneken en Bavel. Op 1 januari van dat jaar, in ‘t Ginneken zijn er nog steeds oude knarren die zich daar kwaad om kunnen maken, werd Ginneken een Bredase wijk. Waarna het restant van de gemeente, dus ook Bavel, in de nieuwe gemeente Nieuw-Ginneken opging. Maar ja, die gemeente werd in 1997 door Breda opgeslokt, zodat Bavel nu alweer 24 jaar bij Breda hoort. Geen idee of dat volgend jaar reden voor een extra feestje is te Bavel. Overigens wonen er iets meer dan 50 Bavelnaren niet in Breda, maar in de gemeente Alphen en Chaam. Op een tongvormige lap grond die aan de zuidkant van de A48 grenst, daar waar de Gilzeweg de snelweg oversteekt. Hun adres eindigt derhalve op ‘Bavel, gemeente AC’.
Heel goed ken ik Bavel niet, maar al in de jaren zestig kwam ik bij vriendjes op een woonboerderij aan de Roosbergseweg. Bovendien hebben we sinds 1991 heel vaak opgepast op de veestapel van een hobbyboerderij aan de Bolbergseweg, hemelsbreed hooguit een kilometer verderop. Toen mijn moeder nog leefde moest ik haar iedere donderdag of vrijdag naar de bakker, de slager de groenteboer, of de slijter tegenover de kerk brengen, en af en toe naar Modestad Bastiaansen. Vanwege de kwaliteit, en de gezelligheid, en omdat zo lekker handig bij elkaar zaten. Er woonden en wonen vroeger en nu meer vrienden in Bavel. Vroeger ben ik er wel eens op feesten beland, vraag me niet hoe meer hoe of waar, geen idee. Eentje staat me nog wel heel goed bij: in een huis midden in het dorp waar werkelijk alles van glas was, mét een compleet binnenzwembad. De eigenaar, Henk Theulings, was directeur van een groothandel in glas, én sponsor van onze Bredase honkbalclub, vandaar. Van een hoop kleurrijke figuren in Bavel heb ik de anekdotes, de sagen en legenden meegekregen, en of ze nou allemaal wel of niet waar waren en zijn, ze waren mooi.
Dus voldoe ik hier graag aan een verzoek, via Nill Marijnissen, uit de kern Bavel: of ik misschien eens kon kijken in de Beeldbank van het Stadsarchief of daar misschien iets te vinden is van die mooie feesten van ‘Bavel Anno 1920’, van de jaren zeventig en tachtig?
Bij deze, Johan van Gurp heeft daar een paar keer goed zijn best gedaan, een serie van ruim vijftig foto’s van verschillende festiviteiten tussen 1977 en 1981. Zoals een modeshow in zaal Bruininks, verzorgd door ongeveer zeventig Bavelse mannequins, variërend in leeftijd van 2 tot 82, in historische kostuums, in matrozenpakjes en met Brabantse mutsen. Er waren optredens van zingende dames en toeterende Bavelnaren in carnavalskapel D’Allerheiligen. Kees Leijten en Jan van der Westerlaken van Heemkunde Kring Paulus van Daesdonk lieten een complete Winkel van Sinkel zien, er was een zeskamp, een kermis en een Kindheidsoptocht met devoot geklede misdienaar en engeltjes. Het plezier spat van alle foto’s af, dus laten we maar hopen dat er dit jaar een vervolg komt.

Copyright alles foto’s: Johan van Gurp, Stadsarchief Breda.

| Zie ook: www.bavelanno.nl | Dorpsraad: Bavel 2030 | Facebook: Bavel, van 1920 naar 2030 | Facebook: Breda | Facebook: Oud Breda |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.