Krijnen.Com Krijnen.Com

De Thomas Ernst van Goorstraat

Naar aanleiding van alle gezellige gesprekken op de straatborrel van afgelopen zondag haal ik de tekst en beeld over historie van de straat nog maar eens een keer uit de kast. Voor de oude én de nieuwe bewoners. Op mijn altijd sneller groeiende dan krimpende lijst van onderwerpen uit de recente Bredase geschiedenis staan ook wat dingen uit onze (Thomas Ernst) Van Goorstraat.

Mooie dingen, en nare dingen. Over de branden bij Mermans en de BSO bijvoorbeeld, waarbij niemand gewond raakte, maar ook over een vadermoord en een noodlottig ongeval. Bij een uit de hand gelopen ruzie in het ouderlijk huis, waarbij de nodige drank in het spel was, haalde een zoon met zijn mes uit, en raakte de halsslagader van zijn vader.

In een ander huis verongelukte een meisje, dat met een porseleinen theepot in haar handen van de trap viel, waarbij ze dodelijk verwond werd door een scherf. Begin jaren vijftig werd een straatbewoner gearresteerd, en bracht vervolgens lange tijd in de Koepel door. Op basis van een valse beschuldiging van de eigenlijke dief, zodat ze later, ik meen pas na maanden, van plek in straat en bajes ruilden. Ik denk niet dat het daarna tussen die twee nog ooit goed gekomen is.

Sommige bijbehorende huisnummers weet ik, of zijn via de adresboeken te achterhalen, maar omdat ik niet weet of de huidige bewoners die gegevens op prijs stellen, zal ik ze, als ik erover ga schrijven, niet vermelden. Beter nieuws was er ook; we hadden ooit een prijswinnende duivenhouder in de straat, wiens doffers grote prijzen in grote wedstrijden wonnen.

Wij wonen inmiddels alweer 32 jaar tot onze grote tevredenheid wonen in ons tiny+ house met tuinparadijsje binnen de singels, in De (Thomas Ernst) Van Goorstraat.

Sommige bewoners zullen sommige foto’s misschien al eens gezien hebben omdat ze ook in het Stadsarchief opgenomen zijn. Andere foto’s komen uit andere archieven. De mooiste vind ik die met die kinderen, genomen in een doorgang halverwege de straat, naast waar toen hovenier A. Bastiaansen gevestigd was. Het jaartal staat niet vast, datering Koninginnefeest tussen 1925 en 1935, dus het zou kunnen dat er een paar kinderen op staan die nu tegen de 90 of iets jonger zijn.

Enkele namen en sommige erbij behorende huisnummers: Alie Hoenders, Cor van Eijck, Naantje Witlox, Van Goorstraat 50, Riet Moonen, 6. Corrie Mijvis, Van Goorstraat 29, Riet van Trier, Van Goorstraat 44, Riet Bindels, Van Goorstraat 31, Nel van de Boom, 10. Bets Voermans, Van Goorstraat 22, Rinus Voermans, Jo de Peijper, Zus Mijvis, Hoenders, Jo Voermans, Bets Mijvis, Otto, Van Goorstraat 32a, De Jongh, Annie de Jongh, Taxs, Jo Wagemakers, Van Goorstraat 9, P.C. de Jongh, Van Goorstraat 38, Heer Hommel, Van Goorstraat 33, Boom, Van Goorstraat 34, Verheijen, Harrie v.d. Boom, Moonen, Van Goorstraat 24, André Huijbrechts, Van Goorstraat 41, Mevr. Rompa, Wies Kools, Jo van Tebbe, Van Goorstraat 20, Kees Huijbrechts, Van Goorstraat 41, Mevr. v.d. Broeke, Van Goorstraat 19.

Ook leuk ons mijn eigen huisje een paar keer te zien. Met een kleurenfoto van begin jaren zeventig, met een groep kinderen die bij ons voor de deur actie aan het voeren zijn voor een woonerf met een snelheidsbeperking van 15 kilometer per uur. Dat er daarna ook gekomen is.

Op eerdere zwart wit foto’s van begin jaren zestig worden de bomen in de straat omver gehaald en de gaslantaarns verwijderd. De foto’s van de brand bij Mermans in mei 1964, zijn redelijk bekend. Op die plaats is nu het Bierhuis gevestigd. En nog wat recente kleurenfoto’s van wijlen meneer Sal van Gelderen in zijn fantastische winkeltje, Ruud en Teresa in hun bier- en wodkaparadijs, inmiddels overgenomen en helemaal gerenoveerd door Koos en Katja, Joop in zijn muziekparadijsje er tegenover, en het cliënteel van de Scarabee op de laatste avond voor de sluiting. Geweldig woonstraatje!

Dit jaar heb ik nog een batch kleurenfoto’s toegevoegd van de Van Goor-, de Vierwinden- en de Doctor van Mierlostraat. Dat nadat ze als onderdeel van een mooie nieuwe collectie van ruim 750 foto’s opdoken in het Stadsarchief. Ze zijn in de jaren zeventig en tachtig gemaakt door Guus Ruijgers, die toen op de hoek op Vierwindenstraat 36 woonde.

| Facebook: Fotoalbum Van Goorstraat | Fotoalbum: Google Photos | Meer over de Van Goorstraat | De Vierwindenstraat | Collectie Guus Ruijgers |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.