Krijnen.Com Krijnen.Com

De ouwe trouwe grijze

Back home from the Balkan and Bulgaria, status update van de ouwe trouwe grijze W180 220s van 1955. Hij is via Peter van Oldtimer Parts naar tandarts Joost geweest die keurig werk geleverd heeft: alle gaatjes zijn gevuld. Niet zomaar dichtgesmeerd, maar gelast en vlekkeloos afgewerkt.

Voor de goede orde; geen roest, het waren de gaatjes waarmee de sierstrips bevestigd zouden moeten worden.De verklaring voor het besluit om hem glad te maken en de sierlijsten maar gewoon glad te vergeten is; ze zijn of onvindbaar, of niet meer leverbaar, of mij te peperduur. Dan maar zonder al die extra lijsten. Mocht ik ze ooit nog tegenkomen op een rommelmarkt, dan kunnen we ze er nog altijd op lijmen.

Nu nog ff wachten op het bestelde Bosch richtingaanwijzer automaatje, nadat het origineel de geest gegeven heeft. Hoewel, origineel was het al niet meer, maar ik weer niet meer of ik dat ding veertig jaar geleden uit mijn W110 200D van 1965 gebruikt heb, of een paar jaar later die uit mijn W108 250S, van 1969. Het mooie is dat niet alleen dat soort dingen bij Mercedes door de ‘50’s, ‘60’s en ‘70’s meestal zonder problemen op elkaar pasten of met een minimale aanpassing uitwisselbaar waren.

Een ander probleem waar ik vorig jaar af en toe knetter van werd was het beroerde starten van de in december 2010 bij Keizer in Doetinchem gereviseerde OM621 200 diesel (uit die 1965 W108) die erin ligt, en het regelmatig stotteren en stilvallen. Als ik dan met het handpompje op de Bosch dieselpomp de pomp zelf en het grote brandstoffilter ontlucht had wilde hij weer. Ik dacht dat ie of lucht lekte, of vacuüm trok in de brandstofleidingen, dus heeft Barry de tank leeg laten lopen en de leidingen van achter naar voor doorgeblazen.

Het hielp niet echt, totdat een paar weken geleden het tegenovergestelde probleem zich aandiende; hij wou niet uit. Benz Diesel veteranen kennen de oorzaak; kink in de start-stop kabel, die waarmee je met het uittrekken in standje 1 de gloeispiralen aanslingert, en in standje 2 de dieselpomp opent en de startmotor een schop geeft.

Als ie loopt laat je de trekknop los, waarop een veer hem parkeert tussen standje 1 en standje 2; de startmotor stopt, de dieselpomp blijft zijn werk doen, het boeltje loopt en ratelt een paar minuten, tot alles wat warmer wordt. Om het blok te stoppen duw je de start/stopknop naar stand 0, waarmee de dieseltoevoer onderbroken wordt, en de motor sterft.

Doe je dat langzaam, in plaats van ineens, dan loopt het toerental terug, omdat ie als een vis op het droge naar diesel begint te happen.De kabel die dat allemaal doet, is natuurlijk een stijve Bowden kabel, want anders kan ie niet trekken én duwen. Op de pomp zit ie vast met een driehoekig stalen steuntje, maar om te voorkomen dat dat trillende koude blok die aansluiting kapot trilt, zitten er, in een driehoekspatroon, drie rubberen trillingsdempertjes.

Twee ervan bleken er afgescheurd, zodat ie om te beginnen bij het starten niet helemaal open stond, vandaar daar trage starten. Om vervolgens, als ie eenmaal liep, langzaam de kabel terug te douwen, vandaar het stotteren en terugvallen. Voor die dempertjes hoef je niet naar een Mercedes dealer, of naar Niemöller. Ze lagen bij Lecot Biermans in Etten-Leur gewoon in het schap, voor iets van een euro per stuk, Hornbach zal ze ook wel hebben.

Dat probleem opgelost blijft ie als een tierelier lopen. Nou nog die richtingaanwijzer automaat – met die van een Kever zal ie ongetwijfeld ook werkend te krijgen zijn – en dan op naar de volgende stap: schuren en rollen, schuren en rollen. Eind oktober, eerst nog een ander klusje te doen, in de loods achter Oldtimer Parts. Net als veertig jaar geleden, kan alleen zo snel de kleurnummers van die twee tinten grijs die ik toen gebruikt heb, niet vinden.

| Facebook: /Leon Krijnen | Facebook: /Oldtimerliefhebbers | Facebook: /Wie rijdt er? | Facebook: /Oldtimerparts /Facebook: /Mercedes Benz Ponton W180 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.