Krijnen.Com Krijnen.Com

Autospuiterij en Plaatwerkerij Schrauwen


Update, foto’s toegevoegd – oorspronkelijke post gepubliceerd op 20 mei 2019
Prachtige serie van 14 foto’s in het Stadsarchief, gemaakt ‘in 1959 of 1959‘. Van de hand van J.A.A. Schrauwen, vermoedelijk de eigenaar van Autospuiterij en Plaatwerkerij Schrauwen aan de Korte Gampelstraat in Breda. Veel oer Bredaaser dan dit kan een adres niet worden. De Korte en de Lange Gampel (begin vorige eeuw berucht als ‘De Antwerpse Barakken’ waren straten waar je beter niet kwam als je er niet thuis hoorde, een van hen was. Zo notoir waren de Gampels, dat ze eind jaren zestig door de gemeente Breda uitgewist werden. Niet alleen gesloopt en gesaneerd, maar ook geschrapt. Zo ongeveer waar en wat nu Pelmolenstraat heet, tussen Haagdijk en Fellenoord, leefde vroeger De Gampels, woonden en werkten Bredanaars in de twee Gampels.
Een van hen was die Schrauwen, misschien de stichter, of de eigenaar of de zoon van het gelijknamige bedrijf op de hoek van de Haagdijk en de Korte Gampelstraat. Hoe dan ook, de fotograaf, die eind jaren vijftig een rolletje met vierkante fotokes schoot, misschien een Agfa Click, een Isola, of een Diana, die heeft die serie met kennelijk trots gemaakt.
De Arbowet bestond nog niet, maar er werd al wel aan afzuiging van de spuitcabine gedaan, gezien de nieuwe schoorsteen. En dat er in zo’n omgeving beter niet met open vuur gespeeld kon worden, dat was wellicht met schade en schande ondervonden: ‘Roken, vuur en open kunstlicht verboden’.
Het waren ware kunstenaars, gezien wat ze met de Ford Anglia uitgevreten hebben. De XK-22-55 is een kenteken van 1957, dus hij was nog betrekkelijk nieuw toen hij half geplet werd. Op een van de foto’s voordat de tovenaars van Schrauwen er mee aan de slag gingen lijkt het wel alsof een goederentrein overheen gereden is, of dat er een volle betonwagen vanaf een viaduct bovenop gedonderd is. Desondanks is de Anglia op de laatste foto in volle glanzende glorie hersteld, maar de vraag is of je het stuur zomaar los kan laten als ie op gang was.
Voor de fanaten van het Originele Kenteken Register pikken we, behalve de XK-22-55, nog twee teloor gegaan kentekens mee: de NV-75-79, een bestelwagentje met het Frigiadaire logo van Fri-Jado Koeltechniek. En, in een hoek, de NG-52-65. Dat type herken ik zo niet, dus roept u maar.
Hoe het de gekraakte Kever vergaan is weten we helaas niet. Geen idee of ie onder dezelfde trein als de Anglia gelegen heeft, of dat ie drie keer over de kop gegaan is, maar hij was zo te zien wel totaal en helemaal loss. Maar ook daar hebben ze bij Schrauwen misschien nog iets van weten te bakken. Met, of zonder steun van de verzekering, aldus de advertentie in het adresboek van de gemeente Breda, jaargang 1959: ‘Alle beschadigingen aan Uw auto, ook alle verzekeringsschade worden door ons met de experts deskundig geregeld en vakkundig gerepareerd’. Al was de eigenaar van de Kever wellicht al afgehaakt toen hij de betalingsvoorwaarden aan het plafond las: ‘Reparatie à contant’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.