Krijnen.Com Krijnen.Com

Oldtimers in Bulgaria

Ik zag net dat ik de vangst aan oldtimers van de laatste trip naar het oosten nog niet gedeeld had, nadat Leonard Besten in de groep ‘Wie rijdt er nu nog in een ouwe bak?’ een Volga 24 postte, en Dave de Beuckeleer vanuit Veliko Tarnovo aanhaakte.

Hij blijkt daar te wonen, in die prachtige stad in het noorden van Bulgarije, waar we begin september een dag of vijf rondhingen, halverwege Sofia en Varna. Die Volga hadden we in Sofia zomaar kunnen zien, want hij is kennelijk net in Nederland, geïmporteerd door Gerrie van der Laan. Overigens zag ik in Veliko een iets oudere staan, denk daar Dave daar nu achteraan gaat 🙂

Verder nog een relatief jonge Scaldia Moskvich in Tryavna, een Skoda in Sofia, verder zie je niet zoveel oldtimers meer in het Oostblok. Een van mijn eerste auto’s, begin jaren zeventig was een Moskvich 1400, die ik met de hand legergroen geschilderd had. Warme herinneringen, tot de krukas uit de lagers liep, vlak bij het oude woonwagenkamp in Utrecht. Dat kwam handig uit, dat haalde hij nog net, en ik kreeg er nog 25 gulden oud ijzer prijs voor – er zaten nog een paar goede banden op.

Ruim driehonderd kilometer naar het zuidwesten, bij Kocherinovo kwamen we langs een soort museum, waar ze waarschijnlijk ook nog wel het een ander wilden verkopen. Maar we hadden al genoeg mee te sjouwen, dus alleen maar een emaille bordje gekocht. Het hielp ook niet dat ik in het Bulgaars niet verder kom dan ‘dobŭr den’, en die vriendelijke en goedlachse mannen daar alleen maar Bulgaars spraken. Ze vonden het wel leuk om foto’s van mijn oude meuk te zien.

Verder geweldig veel leuke oude spullen, allerlei auto’s, van Amerikanen en Kevers tot Russen, motoren, onderdelen en verder van alles wat je maar kan verzinnen, radio’s, televisies, machines, meubels enzovoort.
We raakten daar toevallig verzeild vanuit het fantastische Rila klooster, 30 kilometer naar het oosten, het grootste en bekendste orthodoxe klooster van Bulgarije, werelderfgoed.

| Facebook: /Léon Krijnen | Facebook: /Wie rijdt er? | Facebook: /Oldtimerliefhebbers | Google Photos: Oldtimers in Bulgaria |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.