Krijnen.Com Krijnen.Com

Kapper Cor Corssmit

Regelmatig kom ik een mooie bijvangst tegen, op zoek naar iets totaal anders. Soms zet een comment van iemand me op het spoor van een nieuw verhaal op.
Zoals dit, uit Dagblad De Stem van dinsdag 3 januari 1978. De kapper is Cor Corssmit, die in 1932 begon met knippen. Na vijfenveertig jaar kappen kapte hij er mee, op zaterdag 31 december 1977 hanteerde hij voor het laatste kam en schaar aan de Baronielaan 224.
‘Daarmee’, aldus de verslaggever van Dagblad De Stem, ‘is dan een karakteristieke Bredase kapperszaak gesloten. Tot voor kort stond er een biljart waarop de wachtende klanten konden spelen tot ze aan de beurt waren. Ook stond er een groot bankstel met een stereo-installatie waar op verzoek klassieke muziek gedraaid werd.’

In het Stadsarchief staat online alleen maar een beperkte samenvatting van het verhaal, de complete tekst zal wel op microfiche staan. Misschien stond er ook nog iets over zijn vermaarde shampoo in, die hij zijn klanten aansmeerde. Begin jaren zeventig liet ik me ook knippen door Cor. Dan nam ik een lege literfles cola of iets anders mee, die vanuit een fikse jerrycan met een kraantje gevuld werden. Die shampoo nam hij mee uit Italië of Spanje, ik meen me te herinneren dat ie dat destijds beweerde. Maar volgens zijn dochter Ineke, zo las ik vandaag, kwam het in vaten van de grossier. Het was geweldig spul, smeerde en schuimde van jewelste, en het rook lekker. Mijn haar heeft het in ieder geval geen kwaad gedaan, dat groeit nog steeds alle kanten uit.

Het was er altijd gezellig, Cor Corssmit was een grapjas en een sfeermaker. Dat zien we ook op deze foto’s die Johan van Gurp op vrijdag 30 december 1977 maakte. Cor knoopte zijn hond een schort om, en zette hem een hoofdkapje en zijn eigen bril op.

Bij de samenvatting van het stukkie staat geen naam, maar, – verrek, krijg nou wat! – wat zie ik in de spiegel, bijna 45 jaar na dato? De verslaggever zit in de stoel. Het is Wim van Leest, die drie maanden eerder, op 1 september, aan de opleiding van Dagblad De Stem was begonnen.

Als leerling in het eerste klasje van de nestor van De Stem, onder leiding van Jan Verdiesen, chef-redactie van De Stem, en Nico Bergkamp, hoofdredacteur van het Dagblad voor Noord-Limburg.
Die twee klasjes werden in de jaren daarna, in de Sint Janstraat, nog drie maal herhaald onder de bezielende leiding van de legendarische Joop Bartman.
Cor heeft op een paar jaar na bijna net zolang van zijn pensioen kunnen genieten als dat ie gewassen en geknipt heeft. Op dinsdag 17 mei 2016 is hij in het Spaanse Sabinillas overleden, 98 jaar oud.

| Facebook: /Léon Krijnen | Facebook: /Oud Breda | Facebook: /Breda |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.