Krijnen.Com Krijnen.Com

Verlicht Breda

Update d.d. 19 december 2022, foto’s toegevoegd aan oorspronkelijke post van 19 december 2006.

Breda is mooi verlicht dezer dagen, maar in het verleden konden ze er ook wat van in De Parel – of zo u wil Het Haagje – van Het Zuiden.
Ik heb in het stadsarchief een partij foto’s opgesnord van verschillende soorten feestelijkheden, tussen 1903 en de jaren ’70. Opvallend: in 1913 (100 jaar na 1813) werd de muziekkiosk in Valkenberg nog niet elektrisch, maar via gaslampen feestelijk verlicht.

Terwijl er toen al voldoende elektra voorhanden was, gezien het gegeven dat de Grote Kerk tien jaar eerder al als een kerstboom opgetuigd was, vanwege het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).
Andere feestelijkheden waarbij de Grote Kerk en/of de stad feestelijk verlicht werd: het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina (1898-1923), het 700-jarig bestaan van de stad in 1952, de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard in september 1936.

Twee jaar later werd de elektriciteitsrekening weer flink opgefokt na de geboorte van Beatrix. Na de mededeling over de geboorte door burgemeester Van Slobbe brak in de stad de feestvreugde uit. Drie herauten te paard stonden voor het stadhuis, op de plaats waar nu het Glazen Huis staat. Uitgelaten cadetten van de KMA trokken met een muziekkorps door de stad. In de avonduren werd het stadhuis feestelijk verlicht, terwijl het muziekkorps van de veldartillerie door de stad toeterde. De volgende dag was er een militaire parade op de Grote Markt. Het Keurkorps der Cadetten trok met paarden en kanonnen langs het bordes van het stadhuis.
De meeste lampen hebben er zo te zien in 1952 gehangen, bij het 700-jarig bestaan van de stad.

Een korte opsomming van straten en plekken die u misschien zal herkennen: Boschstraat, Korte en Lange Brugstraat, Catharinastraat, Chassé, Van Coothplein, Eindstraat, Ginnekenstraat, Sint Janstraat, Grote Kerk, Grote Markt, Havermarkt, Haagdijk, cafe ‘t Hoekske, KMT Valkenberg, Karrestraat, Kasteelplein, Nieuwstraat, Reigerstraat, Ridderstraat, Schorsmolen, Sophiastraat, Valkenberg, Veemarktstraat, Visserstraat, Wilhelminapark, Zandberg en het in mei 1967 afgebrande Café Restaurant ‘t Zuid op de Grote Markt.

| Facebook: /LeonKrijnen | Facebook: /Oud Breda | Facebook: /Breda | Alle foto’s: © Stadsarchief Breda |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.