Krijnen.Com Krijnen.Com

Dwangarbeiders in de zoutmijnen van Microsoft

Drie weken geleden schreef ik iets over de arrogantie van Microsoft. Over die brief, die ze naar ieder bedrijf in Nederland gestuurd hebben. Of al die brave directeuren onmiddellijk na willen gaan wat ze allemaal aan Microstuff hebben draaien, en ze per ommegaande melden of ze wel of niet aan de licentieverplichtingen voldaan hebben. En snel
Ik maakte aangaande dat toppunt van zelfingenomenheid een vergelijking met auto’s. Zo van: stel dat Volkswagen Nederland u zo’n brief zou schrijven. Of u even wil controleren of alle Polo’s, Golfjes, Bora’s en Passats in uw bedrijf netjes geleased of gekocht zijn, en dat ze niet gestolen of geleend zijn. Ze kijken wel uit, want ze weten drommels goed dat er volgend jaar niet veel VW’tjes meer geleased zouden worden. Concurrenten zat, en met betere manieren.
Microsoft kent dat soort bezwaren niet, omdat heel kantoorhoudend Nederland zich dagelijks als dwangarbeiders naar de zoutmijnen van Windows begeeft. Waar knoet en gesel vervangen zijn door het Word van Windows, Explorer,Power Point, Access, Excel, Exchange of Outlook.
Dus doet Microsoft alles wat het denkt zich te kunnen permitteren. En heeft er zelfs een volgende brief tegenaan gegooid, gericht aan hen die het gewaagd hebben met het hierboven beschreven epistel te doen wat ik er mee gedaan zou hebben: mijn gat mee afvegen.
Een directeur van een klein bedrijf heeft het zelfde gedaan, omdat hij alles wat hij aan Microstuff heeft draaien, netjes bij de firma geregistreerd heeft. Laat ze zelf in hun boekhouding kijken waar ze op hoge toon om vragen. Ondanks zijn officiële en betaalde licenties heeft hij een brief gekregen van een advocatenkantoor waarin hem medegedeeld wordt dat hij alle rechten op mogelijke bijstand in de toekomst verspeeld heeft, omdat hij niet op die eerste brief gereageerd heeft.
Kan het nog gekker? Ik vrees van wel, want Microsoft is immers van plan om in de toekomst zijn software te gaan verhuren inplaats van verkopen. Via internet. Iedere keer als u straks Word wil gebruiken, zult u een sleutel of een stukkie software van het net moeten gaan downloaden voordat u ermee aan de slag kan. Hoewel er weer enige vertraging in dat veelbelovende plan opgetreden is.
Overigens geheel des Microsofts, waar nog nooit iets op tijd en/of helemaal klaar geweest is. Europa en de Verenigde Staten moeten – mogen is wellicht beter gezegd – wachten voor het zover is, eerst gaan klanten in Australi en Nieuw-Zeeland voor proefkonijn spelen.
Ik vraag me af waar dat verhuren in plaats van verkopen straks toe zal gaan leiden. Immers, er is tegenwoordig bijna geen elektrisch apparaat meer te krijgen, waar geen embedded software inzit. Moeten we straks ook eerst even een licentie aanschaffen voordat we de televisie aanzetten? Voordat we onze tanden mogen poetsen, voordat de wasmachine aan kan, of voordat de koelkast aanslaat?
Wat betreft die ingemetselde server die vier jaar spoorloos was, en die al die tijd bleef werken is nog steeds de vraag: welk besturingssysteem? Negentien lezers riep in koor: Novell Netware. Hadden ze op Techweb,Slashdot of Tweakers gelezen, leuke websites voor dat soort nieuwtjes. Daar staat het verhaaltje inderdaad nog steeds, maar Novell is geen besturingssysteem. Novell Netware is een – kennelijk zeer stabiel -netwerkprotocol, dat pas geinstalleerd kan worden als er een besturingssysteem aanwezig is.
Een lezer concludeert dat het waarschijnlijk om Windows NT gaat, maar een snelle zoektocht leert me dat Novell ook met DOS, Solaris, Unix en Linux uit de voeten kan. Omdat het sprookje zich afspeelde op de universiteit van North Carolina is het simpel om na te gaan op welk systeem de webserver draait: dat blijkt Apache op Solaris te zijn. Voor geinteresseerden in de vraag hoe je dat te weten komt: zie netcraft.com. Nou zegt dat niet alles,maar van oudsher is het waarschijnlijker om Solaris of Unix aan te treffen in een universiteit dan Windows NT.
Ik heb een mailtje gestuurd naar de universiteit met de vraag of het verhaal geen urban myth is. Zo niet, om welk systeem het dan ging, maar ik heb nog geen antwoord gekregen. De gelukkige winnaar van een Linux distributie zal dus nog even geduld moeten hebben. Overigens blijven nieuwe oplossingen welkom tot het verlossende antwoord van de webmaster er is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.