Krijnen.Com Krijnen.Com

Apple koopt Lala

Vanmorgen opgedoken via de Twitter van Brad Stone van de New York Times: Apple koopt Lala. Gisteren zwierven er al wat geruchten rond op het web, vanmorgen vroeg is het volgens Stone in kannen en kruiken gegoten: Apple has acquired digital music startup Lala.
Over Lala is niet veel gepubliceerd op Dutch Cowboys. Paul Aelen pikte de start-up in 2006 op, in eerste instantie als een platform waar je tweedehands cd’s online zou kunnen ruilen.
Daarna is het op DC opmerkelijk stil gebleven over Lala, dat zich intussen ontwikkeld tot een musical cloud. Kennelijk gestoeld op een gedegen techniek die Apple om twee redenen niet links wilde laten liggen. Apple heeft Lala gekocht om te voorkomen dat er er iemand anders (Google?) mee aan de haal ging, én/of om iTunes tot een volledige cloud service om te bouwen.
Naar de cloud, daar gaan we uiteindelijk met zijn allen heen met onze content, of dat nou tekst, foto’s, video of muziek is. Gooi Lala en iTunes in een blender en Apple is klaar met zijn musical cloud. Hoe en wat ervoor gaan betalen om in de toekomst naar iTunes te luisteren, dat is de vraag. Zou ik luisteren naar iTunes als ik daar altijd zou kunnen kiezen uit alles wat opgenomen is? Ligt er alleen maar aan hoe het werkt en wat het kost.
Stone vraagt zich af of een en ander goed nieuws is voor de huidige klantjes van Lala: ‘Het is niet waarschijnlijk dat de vernieuwende deals die Lala afgesloten heeft, de overname zullen overleven’.
De abonnees van Lala betalen nu tien dollarcent per nummer om daar – streaming – ongelimiteerd naar te mogen luisteren. Het zal mij eerlijk gezegd worst zijn waar ‘mijn muziek’ vandaan komt voordat-ie uit mijn speakers komt. Tien dollarcent cent is tien keer zo goedkoop als nu een nummer via iTunes kost.
Maar wat als de deals die Lala gesloten heeft met de producers, gaan sneuvelen onder het bewind van Apple? U zegt het maar; je zal inmiddels maar een paar honder nummers aangeschaft hebben . . . .
Bovendien is de Apple-Lala deal net een maand afgerond nadat je via Google’s OneBox en de winkel van Facebook cadeaubonnen van Lala kan kopen. Zouden die met Kerst nog geldig zijn?
Zie ook Wired: Apple’s Purchase of Lala Could Signal Cheaper, Streaming iTunes
Google News: Lala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.