Krijnen.Com Krijnen.Com

Real Audio: stroop door een rietje

Die PC heeft anderhalf uur tegen me aan staan te praten en nou geloof ik het verder wel. Uit dat ding, ik krijg er koppijn van, maar het is natuurlijk wel weer een leuk grapje om het aan het draaien te krijgen: Real Audio. Sommige mensen vinden dat het verboden moet worden, want het net raakt er alleen maar verder door verstopt.
Misschien hebben ze wel gelijk, want het geluid van WOR Radio 710 AM komt bij mij uit de speakers als dikke en bijna bevroren stroop die door een dun rietje geperst wordt. En ik wed dat het er allemaal niet beter op wordt als iedereen die deze rubriek leest vandaag ook nog Real Audio gaat downloaden en het tot overmaat van ramp ook nog aan de praat krijgt. Zolang er alleen maar gepraat wordt valt het allemaal nog wel mee, al klinken de stemmen van die Amerikaanse nieuwslezers en popie-jopies soms alsof ze een flinke slok op hebben.
Muziek is helemaal een ramp zolang de bandbreedte op Internet nog niet is wat-ie ooit wezen moet, maar eens zal alles reg kom. Misschien ben ik een optimist, misschien zie het ik het veel te zwart in, maar als het een beetje meezit zou dat video on demand tegen de eeuwwisseling moeten kunnen werken. Je maakt via Internet een verbinding met een computer die ergens op je staat te wachten, je maakt een keuze en het programma begint te draaien. De hele wereld is één grote digitale bibliotheek geworden waar je uit kan pikken wat je wilt.
Dream on, zeg ik tegen mezelf, en intussen sta ik nog steeds verbaasd over mijn eigen verbazing. Natuurlijk snap ik intussen wel een beetje hoe het allemaal werkt en toch ben ik iedere keer weer écht verrast als zo`n stukje software doet wat het beloofd te doen, ook al gaat het nog niet echt van de vlugge. Ik heb dat Real Audio bij Netscape gedownload omdat ik in een verrekt handig boekje van Marc van Oostendorp gelezen had hoe het allemaal moest en waar je dat moest doen.
Ik kan het iedereen die Netscape draait en denkt dat hij dat programma redelijk of goed kent, van harte aanbevelen. Van Oostendorp, die al meer van dat soort handleidingen geschreven heeft, behandelt alle facetten van die browser, die nog steeds door ongeveer tachtig procent van alle websurfers gebruikt wordt. Effectief werken met Netscape 2.0 en 3.0 wordt door uitgever A.W. Bruna aanbevolen als een stap-voor-stap inleiding voor het doeltreffend en succesvol surfen over het Internet en dat is het zeker. Het is uitermate geschikt voor beginners, maar ook iemand als ik, die zich met uw permissie maar gevorderd noemt, heeft er zeker wat aan. Mijn oog viel tijdens het eerste doorbladeren toevallig op Hoe werk ik met plug-ins en met Java? In het desbetreffende hoofdstuk staat beschreven waar op het web je onder meer Shockwave, Acrobat, Real Audio, Video Online, Ichat, Cooltalk, en meer van dat soort werk kan vinden, en hoe je het installeren moet. Neem maar eens een kijke op de Nederlandse site van Netscape waar alles in het Nederlands wordt uitgelegd.
Real Audio? Hé, daar was ik een jaar geleden eens mee aan het stoeien geweest. Het installeren ging toen nog wel, maar het was me toen op de PC thuis niet gelukt om een site te vinden waar ik ook echt radio-geluid uit kon krijgen. Dat is me dus nu, met dank aan de adressen van meneer Van Oostendorp, wel gelukt, en nu klinken vanuit die Toshiba op mijn bureau onafgebroken de stemmen van de nieuwslezers van Radio WOR 710 AM, een van de vele lokale radiostations in New York.
Branden, commercials, moord en doodslag, en verder voornamelijk een hoop geleuter, het verschilt allemaal nou ook weer niet zoveel van de eerste de beste Nederlandse zender, maar wat van ver komt is nou eenmaal lekker. Het is meer de apartheid van de manier waarop dit nieuws tot mij komt dan de inhoud ervan. Iedereen die langs mijn bureau loopt is stomverbaasd dat dat die laptop staat te praten.
Wie iets meer dan geen verstand van computers heeft, moet ik eerst laten zien dat er geen schijfje in de cd-rom speler zit en dat er ook geen radiokaartje in het ding zit. Pas dan geloven ze dat die radiozender inderdaad digitaal over dat analoge telefoontje via dat 28K8 modem vanaf Internet komt, en dat het inderdaad live, Real Audio is. En ik, die het allemaal zo ongeveer denkt te snappen, ik blijf desondanks net zo verbaasd, maar dan over het fenomeen op zich. Ergens op de wereld verzinnen pioniers dat allemaal, en krijgen het aan de gang. Da`s toch mooi, niet dan?
Wie Real Audio als plug-in geïnstalleerd heeft, zal al gauw de site van Timecast aan zijn bookmarks toevoegen, want op die plaats hangt elk moment van dag of nacht een actuele lijst van radio-stations die op dat moment live en digitaal via Internet te beluisteren zijn. Kies je één uit dat lijstje, en er staat bij van hoe laat tot hoe laat het uitgezonden wordt, al is dat wel Standard Pacific Time, dus je moet er een uur of acht, negen, tien van aftrekken, afhankelijk van de overgang van zomer- naar wintertijd, hier in den lande en aan de westkust van Amerika. Maar daar komen de computeraars van Windows 95 wel uit, als ze tenminste even gebruik maken van het stukje software dat de firma Microsoft voor hen heeft klaargezet.
Gelijktijdig met het boekje van Van Oostendorp heeft Bruna ook Het HTML-boek voor versie 2 en 3 uitgebracht. Dat is een stuk droger dan het andere boekje, maar, net als het Netscape-boekje, een handige inleiding, zowel voor beginners als voor gevorderden, in Hyper Text Markup Language, de codeertaal waarin pagina voor het World Wide Web geschreven moeten worden. Het HTML-boek van Larry Aronson is verder een geschikte handleiding voor het vervaardigen van de eerste eigen home-page.
Effectief werken met Netscape 2.0 en 3.0 door Marc van Oostendorp, uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 90 229 3958 8, prijs fl. 34,90.
Het HTML-boek voor versie 2 en 3 door Larry Aronson, uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 90 229 3960 X, prijs fl. 34,90.