Krijnen.Com Krijnen.Com

Chrome de Grootste wil nog veel meer


Het heeft even geduurd, maar sinds een paar maanden is Google Chrome in Europa en Azië de meest gebruikte webbrowser. Kijk bijvoorbeeld op de Global Stats over de laatste drie maanden van dit jaar op StatCounter, en zie hoe de verhoudingen tegenwoordig liggen. En hoe de lijnen lopen: Chrome blijft stijgen vanaf 37 percent, Internet Explorer blijft dalen vanaf 31 procent.


Zoals te verwachten van Google is dat geen reden om met de handen achter het hoofd tevreden naar het plafond te gaan zitten staren. De marktleider wil meer, nog veel meer.
En probeert dat te bereiken op een manier die sommigen zich wellicht nog herinneren van twee decennia geleden. Toen gebruikte de hele wereld WordPerfect (wie weet nog wat het onderwaterscherm was?) totdat Microsoft die hele wereld begon te bestoken met billboards en commercials over iets wat Word heette.
Google is ons nu tv-commercial aan het voeren die alle voordelen van Chrome promoten. Gemak, snelheid, stabiliteit en flexibiliteit bijvoorbeeld. Uiteraard staan die commercials ook allemaal op YouTube.
Kijk er even eentje en zie zelf waar Google ook zo goed in is: iets op een vrolijke, aanstekende wijze verkopen. Luchtige lay-out, luchtige stemming, lekker, leuk.
Hierzo: het Google Chrome Channel op YouTube
Woordvoerder Mark Jansen van Google Benelux legt het vandaag op Emerce als volgt uit: “We doen dit om het bewustzijn over te vergroten over wat er met het web allemaal mogelijk is.”
“De afgelopen jaren hebben we veel verschillende manieren van adverteren geprobeerd, ook offline. De tv-spotjes voor Chrome zijn van start gegaan in de VS en lopen nu in Europa en Azië.”
Erwin Boogert van Emerce verwijst naar de de financiële cijfers van Google op de Investior Relations Pages van Google. Daar kun je zien dat Google dit jaar het budget voor Sales & Marketing met dertig procent heeft opgeschroefd.
Boogert denkt dat niet alleen marktaandeel niet het doel is. Volgens hem zou dat in Amerika zinnig zijn, omdat Chrome daar met 28 procent nog ver achter ligt op marktleider Internet Explorer (38 procent), maar in Europa (Chrome leidt met 33 procent) en Azië (41 procent) zou er meer spelen.
Emerce: Inhoudelijk gezien gaan de commercials niet over de browser, maar wat gebruikers ermee doen. Chrome wordt neergezet als de primaire drager van het online leven van de gebruiker. Docs, YouTube, Google Plus en Maps worden als nauwvervlochten onderdeel van ieders ‘internetleven’ neer gezet.
Met die positionering zet Google zich af tegen bedrijven die slechts op deelgebieden als social (Facebook), Search (Microsoft, Yahoo) en Maps (Microsoft, Nokia) concurreren.