Krijnen.Com Krijnen.Com

Kees Kuijs

Weer een prachtige column van Johan Gabriëls in BN De Stem van vandaag: Een staande ovatie voor Kees Kuijs.
Over Kees Kuijs en over hoe hij en vrijwel alle spelers van NAC, zelfs het contingent elkaar opvolgende Polen en Joegoslaven en af en toe een aangewaaide avonturier, altijd stevig geworteld waren in Breda, in de stad, in de Bredase samenleving. Met een elftal vol voorbeelden, waar je iedere dag een rondje Breda langs kon maken. Naar kapper Heintje van Gastel, een ijsje halen bij keeper Korebrits, een parketvloer bestellen bij Bertus Quaars ging, in het Casino naar croupier Toto Cornelissen, een hapje eten bij Budisic, nieuwe kicksen kopen Cock Luijten of Rijvers, in de klas zitten Addy Brouwers, of gerepareerd worden door de fysiotherapeuten Dierckx, Van Gorp of Kuijs.
Kees Kuijs, op 4 oktober 86 geworden, wordt vanavond gehuldigd bij NAC-Heracles. Monumentaal NAC monument; 239 officiële wedstrijden voor NAC, en 48 interlands. Duizenden Bredanaars heeft ie tot zijn pensioen behandeld en weer aan de gang geholpen in het revalidatiecentrum aan de Brabantlaan. Topsporters en amateurs, jongeren en bejaarden, pechvogels en mazzelaars. Honderden keren heb ik hem als trouwe supporter bij de honkbal van Jeka meegemaakt. Waar Annelies en Marleen softbal speelden, en Kees junior honkbal. Prachtige verhalen naast de dugout en aan de bar, altijd veel gelachen, een immer aimabele en opgewekte innemer, die zijn West-Friese accent in de Parel van het Zuiden nooit helemaal kwijt geraakt is.
Gabriëls: ‘Oer-NAC’ers overal in de stad. Een praatje en een biertje. Aanspreekbaar én aanraakbaar. Toffe jongens. Voltooid verleden tijd. Juist in een tijd waarin de club minimaal drie keer per seizoen een nieuwe elftalfoto moet maken om alle ingevlogen ZZP’ers vast te leggen is het eerbetoon aan Kees Kuijs zo belangrijk. Een staande ovatie vanavond. Hij is namelijk van een uitstervend ras’.
Op mijn Facebookje: een album, bij elkaar gesprokkeld in het Stadsarchief (Johan van Gurp, Dick de Boer, Hans Chabot en Piet Mijzen) en Anefo (Joop van Bilsen, Van Duinen, Harry Pot, Jac de Nijs Nijs, J.d. Noske, Henk Blansjaar, Andre van den Heuvel en Rob Mieremet).
Foto’s uit het prille begin van zijn carrière, bij Haarlem, en daarna bij NAC en het Nederlands team.
Het was wat gepuzzel, omdat Kees Kuijs in archieven hetzelfde probleem oplevert als iedereen die een lange ij in zijn achternaam heeft, en/of een voornaam die op twee manieren gespeld wordt. (Cees, Kees, Kuys, Kuijs)
Wiki: Kees Kuijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.