Krijnen.Com Krijnen.Com

Stadhuis onder het schuim

Kijk, dat waren nog eens protesten, vijfendertig jaar geleden. Toen de Bredase brandweer de Grote Markt en het Stadserf onder schuimden. De foto’s zijn door Johan van Gurp op 8 november 1985 gemaakt.

Daaruit kunnen we concluderen dat de brandweermannen geen zin hadden in ruzie met woedende marktkooplui en maar even gewacht hebben tot die hun kramen opgeruimd hadden. Maar toen ging het ook los. Het hele Stadhuis werd in de schuim gezet, terwijl de achteringang van het Stadserf aan de Sint Annastraat volgeschuimd werd zodat er geen ambtenaren van tussen konden.

De mannen waren wel zo netjes om de schuimspuiten even stil te zetten om het bruidspaar en hun familie, die ze achter de schuimende gletsjer opgesloten hadden, even door te laten. Dat bruidspaar kon er wel om lachen, zo te zien, van die niet bestelde gratis witte bruiloft. Net als die twee meisjes die op de fiets op het Stadserf vrolijk kopje onder gingen. Opruimen deed de brandweer dan weer niet niet, dat lieten ze aan de gemeentereiniging over.

Maar ja, die moesten ook toen toch al iedere vrijdag aan de bak om de Grote Markt na de weekmarkt schoon te spuiten. Geen idee of de brandweermannen die vrolijke novemberdag in 1985 het beoogde resultaat bereikt hebben.

Het was trouwens geen unieke stunt, want in de jaren tachtig was de schuimwagen een beproefd middel voor alle brandweerkorpsen in het land om hun argumenten in de onderhandelingen met de overheid kracht bij te zetten.

Soort van witte smeerolie, zeg maar.

Facebook: Stadhuis onder het schuim
Foto’s in Stadsarchief: 8 november 1985

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.