Krijnen.Com Krijnen.Com

John Glenn in Breda

De vraag is dus hoe en waarom astronaut John Glenn (18 juli 1921 – 8 december 2016) medio jaren zestig minstens één avond in Villa Merula aan de Baronielaan in Breda terecht gekomen is. Al zoekende heb ik er tot nu verder nog niets over kunnen vinden. De foto’s kwam ik stom toevallig tegen, toen ik in de beeldbank van het Stadsarchief door de Baronielaan zat te bladeren. Dat zijn er ruim 1700, en bij deze foto dacht ik;’Verrek dat zijn John Glenn en Suus Quklequ, wat hebben die in godsnaam met elkaar te maken?’
John Glenn is een van mijn jeugdidolen, een van de Original Seven: Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard, en Deke Slayton. Glenn, die vier jaar geleden overleed, was de laatste Mohikaan van dat septet. Lees ‘The Right Stuff’ van Tom Wolfe maar eens, als u er nieuwsgierig van wordt. Begin jaren zestig schreef ik brieven naar de NASA, naar Boeing, Grumman en Lockheed, en naar de US Air Force, en vaak arriveerden er weken later enveloppen met een getikte, met de hand ondertekende brief en veel hoogglans foto’s van vliegtuigen en raketten op Karbouwstraat 1 in Breda. Fantastisch!
Wijlen Suus Quklequ was begin jaren ’80 een geweldig leuke Prins Carnaval van Kielegat, dus mijn eerste indruk bij die foto klopte niet qua timing. Maar ik denk nu bijna zeker te weten, en de bevestiging zal zo wel volgen op Facebook, dat Frans Quadekker een zoon was van J. H. M. Quadekker. In de jaren ’50 en ’60 voorzitter van de KVP-fractie in de Bredase gemeenteraad, voorzitter van het Oranjecomité, bestuurslid van het Comité Nederland Polen, en iets bij de Skol. Fotogeniek is Suus in ieder geval een jongere kopie van J.H.M.
Maar goed, wat deed John Glenn, de eerste echte ruimtevaarder, die een baan om de aarde maakte, in 1965, ’55 of ’67 in Huize Merula aan de Baronielaan 102 in Breda? Het is een serie van 3 foto’s van Hans Chabot in het Stadsarchief, waarvan er één op 11 november 1966, en de andere twee op 11 november 1967 gedateerd zijn. In de archieven van Dagblad De Stem heb ik er tot nu helemaal niets over kunnen vinden, en in de andere kranten in Delpher en in de Beeldbank van het Nationaal Archief zie ik dat Glenn Europa en Nederland tweemaal bezocht heeft; in 1965 en in 1967.
Het enige artikel waarin Glenn én Breda genoemd worden vind ik in De Tijd van donderdag 20 april 1967, onder het kopje ‘Glenn in Leiden’. Glenn bezoekt Nederland voor de tweede keer, maar nu ‘als directeur van de Coca Colafabriek’. Als eerste zal hij de Doelenkazerne in Leiden bezoeken, ‘de in de de kazerne ondergebrachte Cadi is een van de grootste afnemers van zijn product. De volgende zin: ‘Behalve Leiden zal de astronaut ook Breda, waar de drank wordt gebotteld, en de horeca-afdeling van het nieuwe Schiphol bezoeken’. Huh? Ik heb nooit gehoord dat Oranjeboom of Skol in het geniep Cola gebotteld hebben, dus ik neem maar aan Dongen een kwart eeuw geleden in Leiden als een buitenwijk van Breda gezien werd. Want daar, in Dongen, werd al begin jaren ‘50 voor het eerst Coca-Cola geproduceerd, onder de naam Coca-Cola European Partners Nederland.
Hoe dan ook, op de foto met de vijf mensen staat Glenn in het midden, geflankeerd door de heer en mevrouw Quadekker. De man links herken ik niet, helemaal rechts, is dat een jonge Louis Van Banning van de KVP, de latere wethouder? Of de directeur van Coca Cola Nederland in 1967?
Huize Merula was ook Huize Joosen, home van de Katholieke Werkgevers in het diocees Breda. Er werden veel officiële werkgevers en bisschoppelijke afscheiden en jubilaria afgewerkt, dat soort werk in een stad waar de lijntjes tussen de kerk en de werkgevers kort en strak waren.
Zou iemand in die club korte lijntjes gehad hebben met de organisatie van het bezoek van John Glenn aan Nederland, en hebben ze hem daar een avondje buiten de publiciteit om te gast gehad? Iemand?
Stadsarchief: John Glenn
Meer foto’s: Facebook

One thought on “John Glenn in Breda

  1. J.G. Quadekker(Giel)

    Heer Krijnen,

    Heb via mijn dochter en nichtje e.e.a. ontvangen i.r.t. John Glenn. Frans (Suus) was inderdaad de oudste zoon van J.H.M. Quadekker, ook Bredanaar en oud-huisarts Eugène Q was (is) een zoon van Jan Q en ik ben de jongste zoon.

    Ben op zoek naar de namen van de mannen die links en rechts van mijn ouders staan. Ook zoek ik een albumpje wat ik maakte van allerlei foto’s die ik van Glenn ontving toen hij weer terug was in de VS. Ben bang dat ik dat weggooide toen ik 5 jaar geleden verhuisde.
    Glenn was bij ons thuis (waar ook foto’s werden gemaakt), hij was in de VS bij een merk cola dacht ik, reden waarom hij in Breda was. Die drank werd door Sparks (limonadeafdeling van de brouwerij aan de Ceresstraat 13!) in NL op de markt gebracht. Mijn vader was daar toen directeur van. Zoek ik na, maar volgens mij niet bij Coca Cola. U hoort nader van mij. Met groet, Giel Q

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.