logo-bns-app.png« Los bestsellers de Los Petersellers | Index | Ben ik nu wel of niet gegoogeld? »

January 04, 2003, by Léon Krijnen

Goede voornemens: er komt een netwerk   

Ook goede voornemens gemaakt? Met mijn zieleroerselen ten aanzien van het verbeteren van mezelf en de rest van de mensheid zal ik u niet lastig vallen, maar mijn it-voornemens mag u best weten: er komt dit jaar een netwerk thuis.
Na de onvermijdelijke verbouwing, want het dak lekt al enige tijd.

Voordeel: omdat er tegelijkertijd iets aan tussenvloeren en wanden zal moeten worden gedaan, kan er volop bekabeld worden. Ik zie nu de noodzaak van het koppelen van koelkast en oven aan internet nog niet in, maar dat kan veranderen. Een sauna heb ik ook nog niet, maar het zou gemakkelijk zijn om die, al fietsend in de regen, met de Palm Pilot aan te piepen. Het voorschot op mijn digitale dromen kost nagenoeg niets: plastic pijpen.
Daar worden vloeren en wanden mee volgepropt, zodat er ooit cat5-, telefoon-, speaker- en voedingskabels doorheen getrokken kunnen worden. Draadloos, zegt u? Ben ik niet kapot van. Ten eerste veel duurder, zeker als die pijpen al in de muur zitten, ten tweede is het altijd iets. Zal je zien dat de muziek in de badkamer uitvalt, als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt. Of dat je internetverbinding onderuit gaat, als buurman de heggeschaar aanzet. Doe dat met netwerkkaartjes die twintig euro kosten en een paar meter cat5 en je hebt nergens last van. Ik heb nog maanden de tijd, dus ik fantaseer verder over mijn digitale speeltuin. Het zenuwcentrum zal een Linux-server worden.
Ingericht door een van mijn goeroe-vrienden. Ik acht mezelf redelijk in staat om Linux aan de praat te krijgen, maar het goed configureren van zo'n server, en vooral de IP-tables firewall erop, is een vak apart. Loopt zo'n ding, dan heb je er nooit meer omkijken naar, en kun je hem inmetselen. In die server worden veel harde schijven gestopt en we gaan nadenken over hoe we de back-ups gaan verzorgen. Qua back-ups tamelijk neurotisch laat ik ook het oordeel daarover aan de expert over. Na een maandje downloaden, rippen en kopieren - wees gerust, alles legaal - staan er intussen over de duizend nummers op de harde schijf. Slechts n ding is zeker: ooit gaat die disk kapot. Ook zeker, volgens Murphy: hij blijkt kaduuk als hij bijna vol is, als de laatste back-up een half jaar oud is.
Oftewel: honderden uren aan downloaden en branden verloren. Aan die server komen twee machines te hangen, eentje voor de muziek, eentje voor het werk. Op n bak gaat dat niet samen, daar ben ik na een aantal spectaculaire crashes van Windows 2000 achter. Vooral als het apparaat staat te branden, moet je er met je fikken afblijven, maar ook rippen, downloaden en tegelijkertijd muziek afspelen heeft rampen tot gevolg. Wat er aan het andere eind van de kabels in de huiskamer komt te staan, weet ik nog. Misschien een of ander apparaat met een harddisk erin, misschien een laptop met een tweede externe Audigy geluidskaart en een extra partijtje Klipsch boxen, misschien zo'n multi-media geval met zeven speakers die je nu voor een paar honderd euro in allerlei soorten en maten kopen kan.
Misschien een plasma-televisie. Die dingen kostten twee jaar geleden tussen de twintig- en dertigduizend gulden, maar nu gaan ze voor onder de 6000 euro de deur uit. De helft van dat bedrag lijkt me acceptabel en het is de vraag of dat over negen maanden of over een jaar zover is. Wat het allemaal gaat kosten, weet ik niet. Helaas verkeer ik niet in de positie van Larry Ellison, de CEO van Oracle. Die had een offerte voor een tamelijk compleet systeem laten maken voor mega-woning in Pacific Heights, San Francisco. Kennelijk was de leverancier van dat systeem een goed psycholoog met inzicht in grote ego's. Ellison aarzelde namelijk over de prijs van over de n miljoen dollar, waarop de expert hem erop opmerkzaam maakte dat het meer was dan wat Bill Gates voor zijn systeem betaald had. 'Doe dan maar', was de reactie.

Posted: January 4, 2003 10:23 PM (654 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .