logo-bns-app.png« Anti close harmony vanuit de outback | Index | In wiens tijd leest u dit? »

September 28, 2002, by Léon Krijnen

De nietszeggende hoofdprijs: 911   

Gehoord, gezien en gelezen aan wat dagelijks aan nonsens op me afkomt, veronderstel ik het tegendeel, maar de gemiddelde Nederlander blijkt kennelijk toch iets nuchterder dan de modale Amerikaan. Hoe is anders te verklaren dat er hier nauwelijks enige aandacht geschonken is aan de uitslag van de State Lottery van New York, waarvan de trekking plaats vond op 11 september 2002?

Wie met computers werkt weet dat in Amerika een ander datum-format hanteert dan Europa: yyyy-mm-dd, jaar, maand, dag. Dus staat die zwarte dag genoteerd als nine eleven. Daar overigens ook het gangbare emergency number voor politie, ambulance of brandweer. Het was derhalve al een begrip voor iedere Amerikaan, maar het staat niet vast dat de terroristen daarom ook 11 september gekozen hebben. Wie op het web gaat snuffelen komt die hypothese tegen, maar dat zegt niks, want wie ergens bewijs voor zoekt, kan het altijd wel ergens op het web vinden. Ik ben niet gelovig - zelfs niet bijgelovig - maar toen ik een paar weken geleden iets over de surprising hoofdprijs van de Staatsloterij van New York van 11 september las, dacht ik even aan een streek van de duivel: 911.
Wat ik toen niet wist, was hoe die loterij werkte. Waren er misschien een miljoen loten verkocht, van het cijfer 0 tot en met n miljoen? Dat zou wel erg toevallig geweest zijn. Waarop ik het hele zaakje vergat, tot een paar dagen later de nieuwsbrief van de Skeptics Society in mijn mailbox dwarrelde. Het blijkt een lotto te zijn, waarin drie keer balletjes getrokken worden uit een serie van 0 tot en met 10: een kans van n op duizend. Weliswaar meer kansen dan onze vaderlandse Staatsloterij, maar geen bijzonder toeval. Net zo toevallig als dat op 12 november vorig jaar, toen een vliegtuig met vluchtnummer 587 op de New Yorkse wijk Queens neerstortte, in dezelfde loterij in New York op 587 de hoofdprijs viel.
Toeval is niet besteed aan gelovigen en bijgelovigen. Dus wordt er nu op internet aan megabytes vol geschreven of heen en weer geschreeuwd in chatboxen, forums en nieuwsgroepen. Over de Messiah, de duivel, Osama Bin Laden, Allah en god weet wat nog meer voor goden, engelen en duivels met hun poten aan die lottoballetjes gezeten hebben. Natuurlijk komen er Tarot-spelers aan het woord, en heeft Nostradamus alles voorspeld. Ze begrijpen stuk voor stuk diepere bedoeling van de uitslag, hetgeen een breed spectrum aan duiding oplevert. Het is mij niet duidelijk wat God, of de Duivel, zouden kunnen bedoelen met de drie karakters die 911 vormen, al zijn het er binair iets meer: 00111001, en tweemaal 00110001. Maar, aldus Paul Amore van de Skeptics Society: 'als God de wereld iets verteld zou willen hebben op die dag, dan had-ie wel een ander medium gekozen, zoals breedbeeldtelevisie of internet'.
Wat me wel interesseert in deze cijfersoap is de fascinatie die sommige mensen met getallen hebben. Ik ken redelijk verstandige mensen die beweren iets met een bepaald nummer te hebben, hetgeen in hun ogen dagelijks opnieuw door bepaalde gebeurtenissen gestaafd wordt. Nonsens, maar het mooie is dat er een wetenschappelijke verklaring is voor dat gedrag op zich: het menselijk brein heeft een opmerkelijk talent voor het herkennen van bepaalde patronen. Michael Schermer wijst daarop in zijn boek Why People Believe Weird Things, nog niet vertaald in het Nederlands.
Het heeft met evolutie te maken. De homo erectus die het beste was in het herkennen van afwijkende beelden of geluiden, had meer overlevingskansen. Hij had daardoor meer tijd om zijn genen door te geven dan wie in het afwijkende het gevaar niet herkende. Wij, de nakomelingen, zijn daarom zo goed in het signaleren van levensbedreigende danwel meegenomen afwijkingen in die patronen. Sommigen van ons zijn doorgeslagen, en zoeken zegeningen en bedreigingen in nietszeggende getallen.

Posted: September 28, 2002 10:49 PM (627 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .