logo-bns-app.png« De nieuwe Kentie en Clancy | Index | De nietszeggende hoofdprijs: 911 »

September 21, 2002, by Léon Krijnen

Anti close harmony vanuit de outback   

Internet is nog steeds een haperend, krakkemikkerig medium, waarmee op basis van lang gemaakte afspraken via een aantal achterhaalde protocollen gegevens van de ene naar de andere computer verzonden worden.
Leuk, dat je een foto naar je vrienden kunt sturen, of dat je een piepklein video'tje kunt bekijken, maar wat stelt dat voor vergeleken met televisie?

Een medium, dat een oneindig aantal kijkers - desnoods een paar honderd miljoen - streaming vijftig beelden per seconde serveert. En die kun je nog straffeloos opblazen ook tot bioscoopgrootte. Probeer dat eens voor elkaar te krijgen met zo'n stomme computer. Voordat zoiets digitaal geregeld is, zijn we een paar jaar verder, zo werd een paar jaar geleden aangenomen. De wetten van Moore en Murphy kent u, maar als ik een plaats in de geschiedenisboekjes kan veroveren, graag.
Mijn wet: echte streaming video via internet wordt ieder paar jaar een paar jaar opgeschoven. Komt ooit goed. Intussen is een ander medium lekker opgeleefd via internet: de goede oude radio. Werkt via dezelfde achterhaalde protocollen, maar omdat er - want geen beeld - veel minder data verzonden hoeft te worden, loopt dat - zeker via kabel of ADSL - als de brandweer. Voor het schrijven van columns, pielen met de PHP en MySQL database, files op en neer pompen tijdens het ontwikkelen van het een of ander, ben ik graag thuiswerker. De cappuccino is [email protected] niet alleen beter, qua breedband is mijn Mxstream pro pakket het dubbele van wat er op het werk voor gans het bedrijf plus bijkantoren beschikbaar is. Ook al is mij verzekerd dat een notoire overtreder, die tijdens het werk gigabytes aan videofilms zat te downloaden, dat soort grappen voortaan achterwege zal laten, het schiet maar al te vaak niet op.
Thuis wel. Daar schuimt de cappuccino, staat de radio aan en waan ik mij cht thuis, in San Francisco, Sydney of Melbourne. Want het is de internetradio en mijn favoriete zenders zijn KSJO, met de onovertroffen onbeschofte Sloppy Joe en Mike Esperanza, en ABC national radio, het Australische equivalent van de oer-mom van alle radiozenders, de BBC. Sarah McDonald is mijn favoriet op ABC met Bush Telegraph. Vorige week was ze op bezoek bij de sportdag van de School of the Air in Alice Springs. Deed me denken aan die keer dat ik er zelf geweest ben, in het pre-internet tijdperk. Via de School of the Air kregen de kinderen in de outback les van een virtuele leraar avant la lettre, want virtueel en digitaal was het nog niet in 1987. De meneer zat in een cabine in Alice, het middelpunt van Australi.
Zijn twaalf leerlingen zaten er in een cirkel van 1200 kilometer omheen en meldden zich een voor een aan via een krakende en ruisende radioverbinding. Netjes opgevoed zijn ze daar nog, dus klonk het om de beurt van good morning mister Scott, I'm here... Bleek er eentje jarig te zijn en moest Happy Birthday to you gezongen worden. Wie hier twintig jaar geleden aan het bakkie was, weet nog wel dat radio eenrichtingverkeer is. Dus duwden elf kinderen, verspreid over die immense outback, de praatknop in, terwijl de opgewonden jarige de luisterknop ingedrukt hield. Uiteraard konden de kleine zangertjes alleen zichzelf en niet elkaar horen, hetgeen op de luidspreker in Alice Springs in een werkelijk fantastische kakofonie resulteerde. Anti close harmony, knipoogde de leraar.
Die tijden zijn voorbij, want terwijl de radio op internet een glorieuze come-back beleeft, doet de School of the Air het tegenwoordig via internet. De kinderen krijgen les via een modem- of satellietverbinding, en worden via de Flying Doctors of de wekelijkse post run van cd's en begeleidende boeken voorzien. Intussen arriveert vanuit die verre outback regelmatig een fax: wanneer we weer arriveren? Als ik dan terugfax waarom ze het internet niet gebruiken dat ik tien maanden geleden voor ze genstalleerd heb, krijg ik - via de fax - het volgende antwoord: is veel gemakkelijker dan die computer. Zit nog wat in ook...

Posted: September 21, 2002 10:51 PM (652 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .