logo-bns-app.png« Virgil is nu echt gearriveerd | Index | Chase Cringely leeft niet meer »

April 27, 2002, by Léon Krijnen

Welke speler had u gehad willen hebben?   

Heeft u dat nou ook wel eens, dat het u helemaal begint te duizelen als u van plan bent om een elektronisch machien aan te gaan schaffen? Televisie, computer, cd-speler, geluidsinstallatie: het begint erop te lijken alsof het één grote samenzwering is, met als doel u zoveel mogelijk van hetzelfde te verkopen.

Verkopers hebben meestal een té gemakkelijke klant aan mij. Als ik een winkel binnenkom wil ik maar één ding: zo snel mogelijk buiten wezen. Meestal weet ik precies wat ik wil. En dat is: het aanschaffen en wegwezen. Behalve in boekenzaken, waar ik uren door kan brengen, maar waar ik in Nederland altijd acute heimwee krijg naar die fantastische winkels in Amerika en Australië. Met luie stoelen en sofa's, waar ze ook lekkere latte's en cappucino's verkopen, en waar alles mag.
Kinderen liggen en zitten er op de grond te lezen of te studeren, en niemand die er moeilijk over doet. Moet je hier eens proberen. Binnen een minuut komt er iemand op je af omdat 'het hier geen bibliotheek is'. De boekenzaak bij mij om de hoek heeft de cartoons achter de toonbank, zodat belangstellende jeugd er niet eens in kán bladeren. Die houding kunnen ze zich permitteren doordat hier nog steeds de achterlijke vaste boekenprijs van kracht is, maar godzijdank gaat daar binnen een paar jaar een eind aan komen, zodat dat bastion van klantonvriendelijkheid snel geslecht gaat worden.
Ok, ik begon over elektronika, maar het overstapje naar boeken is gepermitteerd want ik geloof heilig in het huwelijk van boek en elektronika. Ik geef toe: er gaat qua leesbeleving niks boven een handzaam boek in bed, en alles wat er aan digitale leesapparaten beschikbaar is, haalt het daarbij niet. Maar of dat nou vijf of tien jaar duurt is niet zo relevant, het boek zal ooit vervangen worden door een digitaal geval.
Nu nog niet, want ze zijn nog niet goed genoeg, en de laatste constatering is tevens de verklaring voor de verwarring waaraan ik ten prooi gevallen ben nu ik een nieuw beeld-en geluidscircus nodig meen te hebben. Dan ga ik nog niet eens aan de i-mode en een elektronisch navigatie-apparaat in de auto heb ik niet nodig.
Het gaat mij nu om muziek. Thuis hebben we een degelijke Pioneer-installatie staan van begin jaren tachtig, die nog prima voldoet. Maar ja, alweer een paar maanden een vette adsl-pijp, dus het grote downloaden en branden kan beginnen. Derhalve zal er een brandertje gekocht moeten worden, maar waarop gaan we dan die mp3'tjes afspelen?
Op de computer? Dan zal er minstens iets van een nieuwe geluidskaart plus boxen en subwoofer aangeschaft moeten worden, of een of ander extern versterkinsgeval. Maar de computer als centrum van entertainment, willen we dat wel? Beter om meteen een nieuwe geluidsinstallatie te kopen, met een speler die van alles aankan. Dan kan je de computer misbruiken om de muziekindustrie dwars te zitten, en het afspelen gebeurt in de oude hoek, zeg maar.
Als je die keuze - min of meer - gemaakt hebt, dan ga je op zoek naar een zo'n speler en dan wordt je stapelgek. Godzijdank ben ik niet de enige, zo constateerde ik toen ik de afgelopen week de CT van mei 2002 las. Let wel: dat is niet Computer Totaal, maar het Duitse tijdschrift, dat in het Nederlands vertaald wordt.
Hoofdredacteur Wien Feitz, die van wanten weet, want CT is op het gebied van hardware en techniek een perfect magazine, is een elektronika winkel binnengestapt, op zoek naar een nieuwe 'speler'. Als de verkoper de verschillende mogelijkheden op begint te sommen raakt hij de kluts kwijt. Wat wil meneer? Dvd, dvd-rw, dvd+rw, dvd+r, dvd-ram, firmware update, pal-progressive, de-interlacer, beamer, audio-cd's, hdcd, dts-cd, mp3, wma, mp3pro, mpeg-4, video-c, video-cd, mini-dvd, 5.1 sound, stereo-down samples, regio codes, een super-av-receiver?
Let wel: het gaat hier alleen maar om 'de speler', en nog niet eens over versterkers en geluidsdragers. Ik begin er spontaan van te zweten. Maar even wachten, tot ze erin geslaagd zijn om iets simpelers te maken.

Posted: April 27, 2002 08:51 PM (664 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .