logo-bns-app.png« Een bejaarde op anabole stero拉n | Index | Gebruik altijd een digitaal condoom »

April 06, 2002, by Léon Krijnen

Al te goed buurmans gek?   

Een portal bouwen en beheren is een vak apart. Het kunstje kennen we onderhand, maar pas als we erin slagen om alle bezoekers een paar centen af te troggelen, dan mogen we ons pas met recht geslaagd noemen. We houden onszelf en de rest van de wereld niet voor het lapje in de stijl van WorldOnline, UPC of KPN, maar we spelen wel vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, voor sinterklaas. Als er dan een paar honderdduizend unieke bezoekers per maand lachend hun hand ophouden omdat het gratis is, noemen we onszelf succesvol.

Hoewel, weggeven is misschien niet het juiste woord, want er zijn manieren om geen abonnementsgeld te heffen en toch winstgevend te zijn. Huis-aan-huisbladen bijvoorbeeld doen dat en regionale radiomakers ook. Die omroepen danken hun bestaan aan kijk- en luistergelden, of ze worden door u en mij gesubsidieerd. Waarom krijgen wij eigenlijk geen partje van die vette omroepbijdragentaart? We hebben misschien wel meer trouwe bezoekers dan een aantal regionale omroepen die uit die ruif mogen vreten. Of subsidie? Voor mijn part van Rick van der Ploeg, want we zijn toch een nieuw en opwindend medium, we maken vooruitstrevende kunst. Niet dan?
Niet subsidiabel, geen kijk- en luistergeld, maar het geld zal ergens vandaan moeten komen. Alle uitgevers die iets op het web doen, worden met dat probleem geconfronteerd. In den beginne was alles gratis, maar dat is rap aan het veranderen. Indachtig het gegeven dat al te goed buurmans gek is, wordt op steeds meer manieren voorzichtig geprobeerd om bezoekers van een website iets te laten betalen. Niet te hard laten schrikken, want dan zijn ze meteen weg en komen ze nooit meer terug.
Bij de New York Times dien je anderhalve dollar te dokken voor een verhaal uit het archief en bij CNN moet opeens een paar dollar per maand betaald worden om de nieuwsvideo's te betalen. Ik vraag me af of dat laatste zal werken. Kun je beter een televisiekaart in je pc steken, of, nog simpeler, de televisie op CNN zetten. Dan krijg je een groter en beter beeld en het kost je niks extra's.
In Nederland verscheen afgelopen dinsdag voor het eerst het nieuwe Dagblad van het Noorden. De fusiekrant heeft een actuele website, waar de algemene rubrieken gratis toegankelijk zijn. Optioneel is een abonnement op I-ditie, dat twee euro per maand kost en waar het regionale nieuws te vinden is. Wie een of meerdere Iditie's van de negen verschillende regio's aanschaft, kan vanaf zeven uur 's morgens met zijn gebruikersnaam en wachtwoord een PDF-document met regionaal nieuws downloaden.
NRC Handelsblad heeft ervoor gekozen abonnees gratis toegang te geven tot zijn archief. Zoeken kan iedereen, maar de resultaten kunnen alleen maar bekeken worden door een code in te tikken die per brief verzonden is en die ook op de acceptgiro's van de abonnementen afgedrukt staat.
Of dat goed werkt, zowel bij het Dagblad van het Noorden als bij NRC, is nog maar de vraag. De ervaring leert dat dit soort gebruikersnamen en wachtwoorden binnen de kortste keren verstrekt worden aan vrienden en bekenden, of voor het gemak ergens op een site geplaatst worden. Een betrouwbare verificatie, op basis van vingerafdruk, irisscan of pincodelezer, zie ik er voor dit soort toepassingen nog niet gauw van komen.
Terwijl wij na blijven denken over strategien, wordt vooralsnog de ingeslagen weg gevolgd. Al of niet te goed of buurmans gek, voorlopig zult u op onze portal nog geen slagbomen aantreffen. De strategie is simpel: zoveel mogelijk bezoekers trekken, zoveel mogelijk pageviews genereren. Daar floreren de allianties bij, die we gesloten hebben met derden. Zoals reisbureaus, makelaars, autodealers, restaurants, banensites, de telefoongids, de bioscoopagenda en dat soort werk.
De toegang tot de bazaar is gratis, maar stiekem sturen we u het ene na het andere winkeltje in. Met de baas daarvan hebben we duidelijk afspraken. Hoezo, al te goed is buurmans gek?

Posted: April 6, 2002 01:34 AM (644 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .