logo-bns-app.png« Laat maar komen, dat studieverlof | Index | OS X op een Dell? Gadver! »

February 16, 2002, by Léon Krijnen

Bye bye XP, terug naar 2000   

Het is in elk geval een voordeel als een van machines weer eens flink onderuit gaat: stof tot schrijven. Ditmaal is het XP dat op mijn desktop thuis onderuit ging. Het nieuwste besturingssysteem van de firma Microsoft is zo hard en zo diep door zijn hoeven gezakt dat ik uiteindelijk de hele handel heb moeten formatteren om met een schone lei te kunnen beginnen.

Opnieuw is niet Windows XP, want dat laat ik minstens de rest van het jaar rusten. Voordat de echte ellende begon, weigerde XP al mijn digitale camera, een Canon Digital Ixus, te herkennen en had het systeem ook onoverkomelijke problemen met de USB-hub in de voet van de Iiyama monitor.
Downloaden van foto's van diezelfde camera werkte op dezelfde hardware perfect onder Windows 2000, net als op de trouwe Toshiba, waar ik godzijdank 2000 op had laten staan. Windows 2000 professional staat dus weer op de desktop thuis en zal daar tot minstens carnaval 2003 blijven staan, voordat ik me nog een keer aan XP waag. Het enige verschil met vroeger, toen er van alles fout begon te gaan: geen blauwe schermen meer. Chapeau! Dt hebben ze netjes opgelost.
Maar wat heb je daaraan als je een programma opstart en XP je hautain mededeelt dat je beter een ander programma op kunt starten omdat de server busy is? Hoezo busy? Er draait niet n programma, want er wil niks meer starten.
Het zou kunnen dat de boel gehacked was, maar dan toch via de door Microsoft in het systeem gebouwde firewall, die volgens de aanwijzigingen van Microsoft geconfigureerd was. Het zou ook kunnen dat een virus me parten gespeeld heeft. Hoe dan ook, nadat het systeem de geest gegeven had en niet meer wilde booten, was ik wel gedwongen de bootable setup cd erin te stoppen en XP opnieuw te installeren.
Waarna ik in een vicieuze cirkel belandde: een minuut of tien op weg in het installatieproces haakte het uit zichzelf af omdat het een bestand op de cd niet vinden kon. Dezelfde cd vanwaar ik het systeem in november genstalleerd had. Vijf keer opnieuw geprobeerd, want geen systeem, en je moet toch iets. Vijf keer hetzelfde: na tien minuten de bocht uit.
Wat nu? Windows 2000 over XP installeren, dat leek me niet zo verstandig. Waarom ben ik eind november eigenlijk aan XP begonnen? Omdat ik zonodig moest, terwijl ik anderhalf jaar lang geen centje pijn had gehad met Windows 2000.
Dus, hatsjee, de XP-cd de prullenmand in, die van 2000 erin, schijf NTFS formatteren en een half uurtje later had ik Windows 2000 draaiend. En weer een uur later alle programma's terug. Kwestie van de licenties niet op je computer bewaren, maar elders, gelijk maar meteen de nieuwste versies downloaden, licentiesleutels invoeren en alles is weer in de lucht.
Inclusief Zone Alarm als firewall en Pest Control van dezelfde firma als virusscanner. Met Zone Alarm heb ik nog wat problemen: als de firewall actief is, kom ik internet niet op, dus daar klopt nog iets niet. Maar eens goed voor gaan zitten en goed nadenken wat de machine wel of niet mag.
Maar alle hardware werkt weer en ik kan weer foto's uit de camera halen. Natuurlijk worden nooit alle problemen opgelost zonder dat je er een nieuw voor terugkrijgt, want waar XP wel vier serile poorten op de machine zag, herkent 2000 er kennelijk slechts twee. Niet dat ik ze nodig heb, want ik heb nog maar n stukkie hardware dat niet aan de USB, maar aan een serile poort hangt: de Cradle van de Palm Pilot. Maar of ik nou com1 of com2 opgeef in het stuk software waarmee je een backup moet maken van de Palm Pilot, de handcomputer kan die op het bureau niet vinden.
Dat wordt dus weer synchroniseren via de laptop, of een USB-cradle kopen, of een Windows-goeroe overhalen die verdomde compoorten naar de baas te laten luisteren. Dat gedoe met IRQ's gaat me de pet te boven. Als je daaraan begint, weet je n ding bijna zeker: op een gegeven moment ben je je muis kwijt.
Voorlopig heb ik maar n zorg: eerst die firewall fatsoenlijk op zien te metselen. Ik heb nu een brandschone, maagdelijke machine en die wil zo lang mogelijk zien te houden.

Posted: February 16, 2002 08:14 PM (709 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .