logo-bns-app.png« Strategische alliantie of koude oorlog? | Index | Versla de virussen zonder scanners »

May 26, 2001, by Léon Krijnen

XP: aan de virtuele leugendetector   

Het zou kunnen dat ik op mijn oude dag van mijn geloof ga vallen en mezelf op een Mac ga trakteren. Of alleen maar Linux ga draaien, of misschien wel BeOS.
Terwijl ik na bijna tien jaar ploeteren met alles wat Microsoft ooit geproduceerd heeft, dik tevreden ben met Windows 2000, dat ik nu bijna een jaar op mijn machine thuis heb draaien. Op een Pentium III met 128 megabyte geheugen, een ISDN-verbinding en een batterij randapparatuur, de helft USB, de andere helft ouderwets serieel.

Scanner, printer, digitale camera, infrarood poortje, grafische tablet, extern ISDN-modem, cd speler, alles - even afkloppen - werkt. Wat ik met de dag steeds minder verbazingwekkend, en steeds vanzelfsprekender begin te vinden is dat alles loopt als een gesmeerde bliksem. Ik heb geprobeerd om het systeem pootje te lichten, door met zoveel mogelijk programmas geopend, zoveel mogelijk gekke dingen te doen. Lukt niet, hooguit een applicatie sneuvelt, maar die wordt keurig afgesloten, en het systeem blijft hautain overeind.
Dat goede nieuws, naast tijdgebrek, is er de oorzaak van dat ik Linux niet meer opnieuw geinstalleerd heb nadat de oude harde schijf heeft plaatsgemaakt voor een dikkere en snellere broer. Bovendien blijkt het - want nog niet alles gaat zoals het zou moeten gaan - een hoop gedoe te zijn om Linux naast Windows 2000 te installeren. Iets moeilijks met de boot-sector. BeOS draait wel op een aparte partitie op die nieuwe schijf, want dat kan je booten vanaf een floppie. Maar BeOS is slechts een leuk speeltje, met veel te weinig applicaties voorhanden.
Windows 2000 dus, en de opvolger van dat systeem - XP - staat klaar. Ik zou het al kunnen installeren, maar, ouder en wijzer, wacht ik daar nog maar even mee. Ik lees met belangstelling de ervaringen van hen die eraan begonnen zijn, en tezijnertijd stap ik over. Of niet.
Dat ik overweeg om na al die jaren alsnog een Mac aan te schaffen, is het gevolg van twee ontwikkelingen. Ten eerste is daar het nieuwe besturingssyteem van Apple, OS X. Die X spreek je uit als tien, en het tiende (scheepsrecht?) operating system van Apple is gebaseerd op Unix. De stabiliteit en de mogelijkheden van Unix, gecombineerd met een aantrekkelijk smoel, dat maakt me nieuwsgierig. Ook al heb ik ik gehoord van een collega die het systeem heeft draaien op een vette G4, dat er met de stabiliteit niks mis is, maar dat de snelheid middelmatig is.
De andere oorzaak van mijn neiging tot vreemd gaan is dat Microsoft besloten heeft om de licenties van XP te gaan koppelen aan de pc van de koper. Dat Microsoft naar wegen zoekt om illegale verspreiding van zijn programmas tegen te gaan is zijn goed recht, en een begrijpelijke zaak. Daar is niets op tegen, maar de manier waarop het gebeurt bevalt me niet.
Als ik straks een officiele doos met XP koop dan moet ik Microsoft een aantal gegevens verstrekken over mijn machine. In ruil daarvoor krijg ik een sleutel toegezonden waarmee de reutemeteut op mijn bakkie wil starten. Het gaat goed zolang de boel niet crasht, tot ik besluit om een andere computer aan te schaffen, tot ik een nieuwe harddisk nodig meen te hebben, of tot ik mijn moederboard wil vervangen.
Gaat er iets fout, of heb ik iets vervangen, dan dien ik me tot de softwarepolitie van Microsoft te wenden. Moet ik een helpdesk bellen, of op de website van Microsoft een formulier invullen. Als ik iemand te pakken krijg via de telefoon, of als er ooit antwoord komt, dan volgt er een soort verhoor. Doorsta ik die virtuele leugendetector, dan krijg ik een nieuwe sleutel, en kan ik het programma, waarvan ik notabene zelf de licentie bezit, weer aan de praat proberen te krijgen.
Dat is te krom voor woorden. Terwijl ik niet in overtreding ben, en niets fout gedaan heb, moet ik gaan bewijzen dat ik een legale gebruiker ben. Ze zoeken maar een andere manier, en anders zoeken het maar uit. Dan gaat deze jongen sparen voor een Mac, of hij gaat alleen nog maar Linux gebruiken.

Posted: May 26, 2001 02:07 AM (673 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .