logo-bns-app.png« De kleren van de keizer | Index | Dwangarbeiders in de zoutmijnen van Microsoft »

May 05, 2001, by Léon Krijnen

De mythe van de vergeten computer   

Ik loof een prijs uit naar aanleiding van een stukkie in Intermediair van deze week. Bewaar hem voor uw nageslacht, want het is de laatste in de huidige vormgeving. Volgende week wordt u verrast, en aangenaam of niet, dat is nog een paar nachtjes slapen. Intussen worden worden de stempels verwijderd, die onze vorige hoofdredacteur, Ben Rogmans, in zijn tijd als baas op het blad voor afgestudeerd Nederland heeft gedrukt. Ja, rustig maar, ik heb geen bul, maar ik lees het lekker toch.

Terwijl onze nieuwe hoofdredacteur Van Uffelen hier sommige sporen van Rogmans weg gaat poetsen, zo gaat dat met elkaar opvolgende beleidsbepalers, blijf ik Intermediair trouw uitvlooien. En hou ik mijn hart vast, want het blad doet en is precies wat ik ervan verwacht. Het smoel is zo lelijk als een Turkse bazaar, om vormgevingsgoeroe Mario Garcia nog maar eens te citeren, maar volgepropt met juweeltjes.
Met iedere week aardige pagina's over techniek, internet en computers. Soms snap ik daarom niks van VNU, ons vorige moederbedrijf. Ze geven prachtige computerbladen uit, maar bakken er met Computable maar weinig van. Waar Intermediair gericht is op afgestudeerd Nederland, wordt Computable voor nop gestuurd naar iedereen die iets met IT te maken heeft. U dient op de website van Computable een aantal gegevens te verstrekken waaruit zou moeten blijken dat dat inderdaad het geval is, en als u die lakmoesproef doorstaat, dan krijgt u hem in de bus.
Maar zo lezenswaardig als Intermediair is, zo saai is het oudste computerblad van Nederland. Volgepropt met droog, slaapverwekkend en gouvernementeel business-news. In plaats van met mooie verhalen, flitsende, irriterende of lachlust opwekkende columns en scherpe analyses. Ondanks de dot.com malaise staat Computable nog steeds bomvol met advertenties van bedrijven die om IT'ers verlegen zitten, dus het blad zal genoeg geld opbrengen.
Piepklein stukkie in Intermedair over een server die kwijt was, maar die bleef werken. Ach, zoals dat gaat, het zal misschien eerst in een universiteitsblad gestaan hebben, en daarna in Popular Science, of in New Scientist. Voordat het in Nederland opgepikt werd door een technisch of internetredacteur. Vroeger hadden zulke stukkies een omlooptijd van maanden, maar met internet is het meestal niet langer dan een dag. Maar hopen dat het niet de zoveelste oeroude urban myth is.
Het gaat om een netwerkserver op de Universiteit van North Carolina. Vier jaar geleden raakte de machine spoorloos, maar hij bleef gewoon werken. De beheerders hadden er geen enkel besef van waar het apparaat zou moeten staan, maar besloten het maar zijn gang te laten gaan.
Vier jaar lang bleef het brave bakkie zijn pakketjes ontvangen en doorsturen, handelde dag en nacht de mail af, en verrichte al zijn netwerktaken. Uiteindelijk is men hem gaan zoeken op de enige mogelijke manier: door een kabel te gaan volgen. Die bleek door een blind gemetseld binnenmuurtje te verdwijnen. Toen men de donkere cel openbrak, stond daar de trouwe server nog steeds onaangedaan te snorren.
Minpuntje in het stukkie van Intermedair - misschien te druk met de nieuwe vormgeving - was dat niet vermeld werd welk besturingssysteem vier jaar up bleef. Als het hier niet om een urban myth gaat, dan wed ik dat er geen Windows draaide op de server die kwijt was.
Daar kom ik alleen maar achter door het verzuim van Intermediair goed te maken. Op zoek op het web naar de mate van waarheid van dit verhaal.
Tussen deze zin en de vorig zit een half uur surfen, en ik heb het verhaal van de server die kwijt was niet kunnen vinden. Als het waar is, ben ik er van overtuigd dat het een bepaalde smaak Linux of een soort Unix geweest moet zijn.
Wie me aan een betrouwbare bron van het systeem op de verloren server helpt, krijgt van mij een Linux-distributie naar keuze. Da's een gratis gemakkelijke weggever, legaal onder de general public license. Als het toch Windows geweest blijkt te zijn? Eh..., niet te flauw, onder de goede inzenders verloot ik een officile versie van Windows ME. Met licentie. Wie weet tekent mijn nieuwe chef de declaratie, maar zo goed ken ik hem nog niet.

Posted: May 5, 2001 02:13 AM (682 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .