logo-bns-app.png« Pornoboeren genaaid door hackers | Index | Het internetgat in de provincie »

July 15, 2000, by Léon Krijnen

Internet u ook op vakantie?   

Het is komkommertijd, in de krant en op de redactie. Lach niet, maar we hebben hier écht een dagelijks serietje over komkommers. En terwijl sommige redacteuren op kosten van de baas dagtochtjes maken en daar stukkies over schrijven, zoeken anderen zich suf naar serieuze onderwerpen.

Op de krant heerst 'het zomerschema', onder welk regiem uw lijfblad tot op bot uitgebeend is. Een paar pagina's in het eerste katern, vervolgens de Tourpagina's en een uitgekleed regiokatern, dat is het zo'n beetje. Als toetje de dagtochtjes, de mosselen en de regen-ellende.
Ook in de zaterdagkrant is het zomer. De multi-media-pagina heeft tot eind augustus pas op de plaats moeten maken. Ik heb er intern strijd om moeten voeren, anders was deze column ook tot september op vakantie gestuurd. Vooruit, ik mocht ermee doorgaan, op voorwaarde dat-ie een beetje over vakantie zou gaan.
Aldus: internet u op vakantie, of doet u het helemaal zonder? Ik besef dat niet iedereen zo'n netjunk is als ik, die in vreemde steden op zoek gaat naar een internetcafé zoals een kunstliefhebber naar musea. Of die - ik kan het niet laten - in zijn bagage Palm Vx, Nokia en Toshiba meesjouwt voor het geval dat.
De enige ben ik niet: terwijl ik dit zit te tikken heeft mijn beldingetje me twee keer met een indringende piep gemeld dat er een SMS'je binnen was. De eerste was van iemand in Zuid-Frankrijk die wilde weten wat het aandeel Baan donderdag in de morgenuren op de beurs gedaan had. Het antwoord - zeveneenhalf procent gezakt in twee uur - zal hem niet vrolijk gestemd hebben, want daarna bleef het stil. Het ander was van iemand die klaagde dat-ie de Mont Ventoux niet opkon, wat ik niet slim vond, dat had-ie beter een dag of wat eerder kunnen proberen.
Intussen arriveren er met enige regelmaat mailtjes van lezers die me triomfantelijk laten weten dat zij nu wel, en ik niet meer, in Australië zitten, of in de Verenigde Staten, of in een exotischer bestemming. Meestal komen die goedbedoelde pesterijtjes via een Hotmail-account binnen. Sommigen hebben een eigen mail-server die ze via een telnet-sessie aanschoppen, maar dat zijn de uitzonderingen, de collega-nerds.
Niks mis met dat Hotmail, en waarom zou je moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Verder heb je ook nog zoiets als Twigger, waarmee je vanuit de browser in een internetcafé je eigen mail kan verzorgen. Bovendien geven steeds meer providers je de mogelijkheid om je post als web-mail af te handelen, zodat je alleen maar de browser in het café nodig hebt.
Kunt u het echt niet laten om op vakantie af en toe eens achter een scherm te gaan zitten, stuur u ons dan eens een mailtje. We zijn nieuwsgierig hoe u het eraf brengt in cyberspace, en horen het graag als nieuwe trends qua internet zijn, in Nederland, in Europa, overal.
Checkt u uw mail op vakantie? Staat de GSM aan? Het lijkt onvoorstelbaar, maar toch is het nog maar negen jaar geleden dat een hoge politica tijdens een kabinetscrisis - onderwerp WAO - onbereikbaar was omdat zij aan het fietsen was in Toscane. Marianne Sint moest daarom, toen zij terug was in Nederland, het veld ruimen als voorzitster van de PvdA.
Mooi is dat: gaande deze alinea wordt er een persbericht van Toshiba op mijn bureau gedeponeerd. Op papier, en dat is toch ook wel gemakkelijk als het naast je toetsenbord ligt, zodat je niet van scherm hoeft te wisselen. Toshiba heeft een 'ICT Excellence Award' uitgereikt aan United Airlines voor internet-faciliteiten in de business class.
In ieder vliegtuig van United zijn in de zakenklasse zowel stroom- als comunicatieverbindingen beschikbaar. Het wordt nog mooier, want Cathay Pacific zal ongetwijfeld met de eerstvolgende hoofdprijs aan de haal gaan. De luchtvaartmaatschappij uit Hong Kong heeft aangekondigd om volgend jaar alle stoelen in alle klassen van alle 56 toestellen van het 'in-seat-data system' voorzien te zullen hebben. Dan kan iedere passagier vanuit zijn notebook mailen en internetten, letterlijk vanuit cyberspace.
Vliegt u United, of zit u in een internetcafé in Timboektoe: stuur ons een mailtje en laat ons weten wat internet met uw vakantie te maken heeft: [email protected]

Posted: July 15, 2000 09:41 PM (683 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .