logo-bns-app.png« U heeft al een digitale verrader | Index | Mozilla: bijna volwassen monster »

June 10, 2000, by Léon Krijnen

Napster is dood, leve Gnutella   

Het net is een monster met miljoenen koppen. Gezien door de ogen van de film- en de muziekindustrie. Zijn ze er net in geslaagd om via de rechter Napster een beetje aan banden te leggen, groeit de nieuwste kop aan het monster: Gnutella.

Een programma dat het, net als Napster, mogelijk maakt om bestanden rechtstreeks uit te wisselen, van computer tot computer. Zonder host of website, portal, website of zoekmachine. Tekst, plaatjes, programma's, geluid, bewegende beelden. Gnutella maakt van de hele wereld een zelfbedieningsmarkt zonder grenzen of tussenpersonen.
Gnutella is geschreven door Justin Frankel, een 21-jarige Amerikaan, die zijn hersenspinsel naar zijn favoriete hazelnootpasta noemde. Wat de producent van dat smeersel daarvan vindt weet ik niet, misschien dat daar nog een rechtszaakje van komt.
Frankl plaatste zijn programma een maand of twee geleden op zijn website, onder de paraplu van America Online. Door het gedonder met Napster zijn de 'moderators' van America Online alert in het signaleren van dat soort grappen. Daardoor werd Gnutella binnen 24 uur de nek omgedraaid, maar het monster was in die ene dag zijn onstuitbare opmars over het net al begonnen. Het is 'open source', dus iedereen die dat wil - en kan - kan het verbeteren, net zoals dat met Linux het geval is.
Wie het programma gebruikt, zet een gedeelte van zijn harde schijf open voor de andere miljoenen gebruikers. Op dat stukkie schijf parkeert u dingen die voor anderen interessant zouden kunnen zijn. Het verschil met Napster is dat er geen centrale database bijgehouden wordt. Gnutella heeft die ook niet nodig, want het explodeert zichzelf zo ongeveer als een kettingreactie het net op. Als u iets nodig heeft kijkt Gnutella eerst op tien willekeurig aangesloten computers. Vindt het daar niet wat het zoekt, dan schopt het de andere tien Gnutella's wakker. Die doen vervolgens precies hetzelfde: met zijn zijn tienen kijken ze op honderd andere computers. Een stap verder, een seconde later, zijn er tienduizend pc's aan het zoeken, en hoeveel dat er drie stappen verder zijn, mag u zelf uitrekenen. Het gaat snel, en het werkt.
Gnutella vormt op twee manieren een bedreiging voor de commercie. Om te beginnen voor de muziek- en de filmindustrie. In het geval van Napster konden zijn nog een advocaat op de universiteitsservers afsturen waarop Napster genstalleerd was, en werd de centrale hosts van Napster aangepakt. Bij Gnutella kan dat niet, want het is nergens - en overal - en het is van niemand - en iedereen....
Iedere gebruiker individueel aanpakken? Daar hoeft u niet wakker van te liggen. De afgelopen dertig jaar is niemand voor de rechter gesleept, omdat hij een elpee op een cassettebandje opgenomen had. Daar was geen beginnen aan, en het is ondoenlijk om alle gebruikers van Gnutella stuk voor stuk te gaan vervolgen.
Gnutella is ook een bedreiging voor de portals, de commercile sites die soms miljoenen hebben genvesteerd om bezoekers langs hun sites te leiden. De afgelopen jaren is iedere zoekmachine portal geworden, maar met Gnutella heeft niemand nog een zoekmachine nodig. Waarmee sommigen overigens hun verdiende loon lijken te krijgen, want achter de betrouwbaarheid van de resultaten van de zoekmachines moeten steeds meer vraagtekens geplaatst worden. Dat omdat er kennelijk betaald wordt om zo hoog mogelijk in de hiarchie van resultaten in beeld te verschijnen.
Toevallig heb ik afgelopen week het boek van Tim Berners Lee, de bedenker van het World Wide Web, gelezen. Het frappante van Gnutella is dat het de realisatie van de droom van de Engelse uitvinder van het web, die er nooit een cent aan verdiend heeft, in beeld brengt. Zijn droom is een vrij net, een web zonder staatsrechterlijke of commercile beperkingen, waarop iedere computergebruiker ter wereld al zijn informatie vrij ter beschikking stelt.
De komende maanden zullen onvermijdelijk griezelverhalen opduiken over de problemen - virussen en inbrekers op uw pc - die het programma met zich mee zal brengen. Dat laat onverlet dat Gnutella wel eens aan de bakermat van een nieuw web zou kunnen staan, waar snel meer zou kunnen veranderen dan na de invoering van de eerste browsers het geval was. Napster is dood, leve Gnutella.

Posted: June 10, 2000 10:00 PM (677 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .