logo-bns-app.png« De lente in de processors | Index | WAP: een doodgeboren kindje »

April 29, 2000, by Léon Krijnen

Hoe snel stroomt water?   

Ik wilde dat ik wist hoe ik het over een of twee jaar doe. Waarop ik het doe, computeren en internetten, met wat voor verbindingen en op wat voor hardware. Ik wou dat ik wist welke applicatie, welke stroming, welke computer- en communicatieboeren de huidige oorlogen over netwerken en markten gaan winnen, en dan kocht ik een zak aandelen.

Maar niemand weet nog waar hij het straks mee doet. Een handheld computer, een laptop, een horloge met alles d'r op en d'r aan, of een bril met van alles ingebouwd? Of een vel plastic dat je als een opgerolde krant uit je binnenzak haalt en dat zich in platte toestand tot een volwaardig, haarscherp beeldscherm ontpopt, compleet met een toetsenbord en een razendsnelle internetverbinding?
'Toekomstmuziek' hoor ik de Luddieten onder mijn collega's roepen, en die hebben een klein beetje gelijk, want niemand weet hoe lang die toekomst nog op zich laat wachten. Of hoe kort. Maar dingen hierboven zijn er al, of ze komen er aan, en niemand houdt ze tegen. Het begrip 'razendsnelle' verbindingen, doet er binnen een paar jaar niet meer toe. Net zomin als u zich op dit moment afvraagt hoelang het signaal van uw televisie er tussen Hilversum en uw huiskamer over doet. Wat maakt u het uit hoe snel water door leidingen stroomt, hoeveel druk er op de gaspijp staat? Wat kan u dat bommen? Gas, water, licht en televisie zijn altijd beschikbaar, voor iedereen, en zo is het binnenkort ook met internet. Dat kan een jaar duren - duimen! - hooguit drie, vier of vijf. Ergens binnen dat bestek komt er een eind aan traagheid en dichtgeslibde verbindingen.
De kabelboeren en providers die hun beloften niet waar hebben kunnen maken, zijn failliet of overgenomen. Misschien wordt het net dan door hetzelfde bedrijf geleverd als nu de energie, en anders maar een andere reus. Hoe dan ook, tussen nu en 2005 of 2006 zijn we voorzien van bandbreedtes die video op bestelling via het net mogelijk maken. Uw internet staat altijd aan, net zoals in sommige huishoudens al decennia onondergebroken de televisie.
We hebben een plat plasmascherm aan de muur hangen, dat televisie, huiskamerbios en computer tegelijk is. Daar kan van alles mee, en een van de dingen is dat je er altijd en overal nieuws kan zien en lezen. Het wereldnieuws, het landelijke nieuws, het regionale nieuws, de vergadering van het buurtcomit. Gratis. Sommige collega's wijzen naar hun voorhoofd als ik ze voorzichtig op dat scenario probeer te wijzen. Die maken deel uit van die stroming op de redactie die van het net niet veel hebben moet. Ze zien niet in dat het net een instrument is, net als de telefoon, de radio en de televisie.
Ze willen achterhaalde discussies op de agenda. Over primeurs, die niet op de website geplaatst zouden mogen worden voordat ze in de papieren krant gestaan hebben. Achterhaald, want iedere krant die een website heeft, is tegenover zijn lezers verplicht om alle primeurs zo snel mogelijk op de website te zetten. Doe je dat niet, dan hou je die lezers voor de gek, en dan lopen ze weg. In Amerika zijn ze een jaar of twee verder, en is hetzelfde geruzie achter de rug. Daar is iedereen al tot het inzicht gekomen dat de website de eerste editie van de krant is, die het eerste bij de lezers is.
Daar stal je het belangrijke nieuws zo snel mogelijk uit, en zeker je primeurs. Voordat er een ander mee vandoor gaat en je voor joker staat. De redacties zijn er op afgestemd. Een journalist die iets verslaat, of het een ongeluk is, of een persconferentie, maakt ter plekke een kort, zakelijk bericht voor de website van zijn eigen krant.
Daarna schrijft hij een verhaal, dat ook de website op gaat, en dat de volgende dag in kortere, langere, of gewijzigde vorm op het papier afgedrukt wordt. Vervolgens produceert hij een afgewogen analyse, of achtergrondverhaal. Voor website of krant, of voor beiden, want de een kan niet zonder ander. In Amerika werkt dat allemaal al zo, en hier komt men misschien wat langzamer tot dat inzicht. Komt vanzelf goed. Met de bandbreedte komt het inzicht. Zo niet, dan surfen alle bezoekers voortaan naar een andere website. En kopen ze een andere krant.

Posted: April 29, 2000 10:12 PM (708 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .