logo-bns-app.png« Colors | Index | I got them! »

January 10, 2004, by Léon Krijnen

Het Dak   

hetdakZou gras onder een tennisdak in zuidwest-Londen beter gedijen als onder een voetbaldak in Amsterdam-zuidoost? Dat was het eerste waar ik aan moest denken toen bekend werd dat de groene kathedraal van Wimbledon van een schuifdak voorzien wordt.
Als het weer een beetje mee wil zitten, is het zaakje in 2008 gepiept, krijgen we een paar natte zomers, dan kan het dak pas in 2009 op en neer geschoven worden.

De vraag is of het tegen die tijd nog nodig is. Niet volgens de onheilsprofeten die er van overtuigd zijn dat de aarde de komende jaren zo warm wordt dat een kwart van alle diersoorten met de mussen van het dak gevallen zijn voordat Michaela Krajicek volwassen is.
Zou het echt? Een van de voordelen van ouder worden is dat je dat soort voorspellingen vaker gehoord hebt, en dat het achteraf nogal mee bleek te vallen. Toen de luiers van Richard Krajicek nog verschoond werden door zijn moeder, terwijl zijn vader al op zijn backhand mopperde, had je de club van Rome. Geen tennisclub, maar zich wetenschappers noemende doemdenkers die zonder blikken of blozen voorspelden dat de aarde binnen dertig jaar vergaan of uitgestorven zou zijn. Inmiddels zijn we drie drie decennia verder. Aan het milieu kan hier en daar misschien het een en ander verbeterd worden, maar we zijn er nog.
Het bestuur van de All England Club deelt het nieuwe pessimisme niet, al wordt ook daar tegenwoordig biologisch gemest, en wordt onkruid met de hand gewied. Niet uit diepgewortelde overtuiging, maar uit puur pragmatisme. DDT is niet goed voor het milieu, maar vervelender is de negatieve publiciteit als blijkt dat het levende biljartlaken met chemische doping opgefokt is.
Vanuit hetzelfde pragmatisme gaat het dak schuiven. De onvermijdelijke regenbuien kosten Wimbledon ieder jaar miljoenen knaken, vooral als ze in prime time vallen. Wie een paar miljoen dokt voor een commercial tijdens een tennispartij zorgt voor een heleboel kleine lettertjes in de contracten. Prime time is duurder, en geen bedrijf wil zijn commercial uitgezonden zien tijdens regenonderbrekingen.
Bovendien gaat de investering van bijna 300 miljoen euro schuifdak, paar gebouwen, wat gastenverblijven zich snel terug verdienen. Op Wimbledon praat men met een fantastische hete aardappel achter in de keel. Het woord skybox krijgt men niet door zon strot, want dat doet te veel aan dat ordinaire voetbal denken. Dus noemen ze het debenture seats, en die kosten een paar knaken; 35.000 euro per stuk. Er komen er 2300 alleen al op het nieuwe centre-court en een zootje op baan 1 maar je moet wel voor iedere wedstrijd netjes een kaartje kopen. Daarover zeurt men niet, want die kaartjes mogen aan de hoogstbiedende verkocht worden, terwijl iedere Jan Modaal voor eeuwig van het tenniswalhalla wordt verbannen als hij zijn staanplaats aan de man probeert te brengen.
Tennisliefhebber of niet: oude en nieuwe rijken in Engeland vechten elkaar nu al het kot uit om aan debentures voor 2008 en 2009 te komen, want een investering met meer zekerheid is nergens te krijgen. De All England Law Tennis Club zelf gaat er per jaar 20 miljoen euro extra mee verdienen, omdat de reclamecontracten omgezet kunnen worden in wurgcontracten: gegarandeerd live tennis tijdens regen.
De volgende vraag is hoelang dat op gras zal zijn. Ik ben de tel kwijt, maar als ik me niet vergis, is de grasmat waarop Ajax en zijn gasten zich om de veertien dagen overeind proberen te houden, inmiddels voor de achttiende keer uitgestoken en van nieuwe zoden voorzien.
Saillant detail: tijdens de natste Wimbledons, met de meeste regenpauzes, zag het gras er na een week soms nog redelijk acceptabel uit. Was het er toevallig eens twee weken mooi weer, dan resteerden in week twee slechts stof, bomkraters en bruine vlekken.
Omploegen, raadde een gefrustreerde Lendl in de jaren negentig aan, als hij er weer niet in geslaagd was om te winnen, gras is voor koeien, en niet om op te tennissen.
De laatste vraag is niet of die raad opgevolgd gaat worden, maar wat er over een jaar of tien na het ploegen gelegd wordt: kunstgras of asfalt?

Posted: January 10, 2004 08:46 PM (677 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .