logo-bns-app.png« How to randomize | Index | Virussen? Laat Bill bij Ab te rade gaan »

January 31, 2004, by Léon Krijnen

Alle angsten   

sumofallfears.jpgIk weet niet of de uitgever in Nederland er als titel ‘De optelsom van alle angsten’ op geplakt heeft, maar ieder jaar opnieuw, als op de laatste zondag van januari de Super Bowl op het programma staat, moet ik denken aan ‘The Sum of All Fears’.

Aan het boek van Tom Clancy, want de film die ervan gemaakt is, heb ik niet gezien. Misschien dat ik er binnenkort bij blijf hangen, als ik hem al zappend tegenkom op een commerciële zender, na het nachtbraken in de stamkroeg.

De film trok me niet omdat het oorspronkelijke verhaal verkracht is, en Europese neo-nazi’s de plaats ingenomen hebben van Arabische en Iraanse terroristen. Kennelijk vonden de filmmakers dat je op die manier minder risico loopt om hele landen op hun tenen te trappen, zolang neo-nazi’s nog geen eigen staat hebben.

Het huiveringwekkende plot van de film loopt in de pas met dat van het boek van Clancy. Of ze in de film ook een atoombom tot ontploffing brengen in het stadion, tijdens de Super Bowl, weet ik niet, maar in het boek gaat-ie af. Maar ook weer niet helemaal, want het is een ‘fizzle’. De kettingreactie komt niet lekker op gang, maar toch worden tienduizenden bezoekers in hun stoelen geroosterd.

Ver gezocht? Clancy liet in ‘Debt of Honour’ een Boeing 747 het Witte Huis binnen vliegen, zeven jaar voordat de Twin Towers instortten.

Sinds ‘The Sum of all Fears’ (1991) heb ik me nooit meer echt op mijn gemak gevoeld in een vol stadion, voetbal, tennis of honkbal. Niet dat ik die bom echt verwachtte, en als-ie afgaat merk je er toch niks van, want het hele stadion is in een keer verdampt, maar toch.

Of ze bij CIA en FBI het oeuvre van Clancy als vakliteratuur gebruiken weet ik niet, maar gezellig een stadion in Amerika binnenwandelen, is allang niet meer aan de orde. De laatste keer dat ik bij de Yankees was, stonden de Twin Towers nog overeind, maar toen al leek het er meer op dat je een ontspoord familielid in een staatsgevangenis ging bezoeken dan een potje honkbal.

Schoenen mocht je toen nog aanhouden, maar bomsnuffelhonden en detectiepoortjes waren er al. Teloor zijn de tijden dat hele gezinnen er een dagje uit van maakten, met koelboxen vol lekkernijen. Wie nu in Amerika met zo’n ding in de buurt van een stadion durft te komen, loopt het risico door een scherpschutter omgelegd te worden.

Zeker in de buurt van het Reliant Stadion in Houston, waar vuurwerk (!), paraplu’s, koelboxen, rugzakken, aanstekers, flessen en toeters morgen taboe zijn. Er zijn 90 detectiepoorten aangebracht, waar alle 70.000 toeschouwers doorheen moeten, ze worden allemaal gefouilleerd, en alle mobieltjes worden onderzocht. In de buurt van het stadion mag vanaf twaalf uur voor de wedstrijd niet gevlogen worden, en tussen het publiek patrouilleren 5000 veiligheidsagenten.

Het mag de pret niet drukken, want alles aan de Super Bowl is super, mega. Honkbal en basketbal hebben aan het eind van het seizoen hun series met hoogte- en dieptepunten, het American Football beleeft ieder jaar zijn hoogtepunt op de eerste zondag van januari. Altijd het best bekeken programma van het jaar, met mooie advertentietarieven: dertig seconden reclame kost 2,5 miljoen dollar. De goedkoopste kaartjes waren 400 dollar, de duurste 5000, maar die gaan vandaag op de zwarte markt voor het tienvoudige van de hand.

Het zal ongetwijfeld, zoals ieder evenement na 11 september 2001, weer een orgie van vaderlandsliefde worden. Waarin de New England Patriots, alleen al vanwege de naam zwaar favoriet, de Carolina Panthers te lijf gaan.

Maar eerst een optreden van Aerosmith als opwarmertje. Waarna Beyoncé Knowles van Destiny The Star Spangled Banner zingt, terwijl een Black Hawk helikopter over de jubelende massa dreunt. Janet Jackson in de rust, lekker hip-hoppend met P. Diddy, Nelly en Kid Rock.

Ik denk niet dat Tom Clancy in het stadion zit. Die is veel te bang dat zijn optelsom van alle angsten ooit waarheid worden zal.

Link: archief sportcolumns

Posted: January 31, 2004 01:31 PM (658 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .