logo-bns-app.png« Uit de weg! | Index | What is Web Design? »

February 07, 2004, by Léon Krijnen

De volgende worm heet MyAndrew   

y2k.jpgTerwijl het virus vrolijk door woekert, vliegen de berekeningen van de astronomische schade, die MyDoom aangericht zou hebben, ons om de oren. Wereldwijd 38.5 miljard dollar, volgens een of ander Brits onderzoeksbureau, en uit Amerika werden soortgelijke bedragen - via internet - de wereld rond getoeterd. Zou het?
Ik steek een natte vinger de lucht in en ik geloof er helemaal niks van. Gelukkig zijn er op deze wereld ook nog clubs, die zich bezig houden met het aan de paal stellen van flauwekul. Het thema van de Skeptics Society was de afgelopen week 'de wetenschap van goed en kwaad', dus die hadden even geen tijd, maar je hebt ook nog zoiets als een webvereniging van het ontmaskeren van virtuele en digitale mythes.

Bezoek Vmyths.com en leer het een en ander over virus mythen, de hysterie eromheen, en alle zogenaamde verstrekkende gevolgen. Aanradertje, met prachtige en ontnuchterende verhalen. Niet alleen over MyDoom, maar ook over alle voorgangers, waaronder het y2k gedoe. U weet misschien nog wel, de millenniumbug zoals hij in Nederland genoemd werd, en met de herinnering daaraan arriveerde heimwee.
Naar 1 januari 2000, driekwart van een jaartje onbetaald verlof achter de rug, toen we onder een fantastische woestijnhemel wakker werden in Nindigully, far outback Queensland (zeven inwoners, een pub en twee huizen), en alles gewoon werkte: de Palm Pilot, de Toshiba, horloges, de boordcomputer van de Toyota, het GPS-systeem, de GSM en de radio. Dat was een pak mijn van mijn hart.
Niet omdat alles het deed, maar vooral omdat ik de maanden daarvoor luidkeels scepsis ten aanzien van alle voorspelde rampen had laten horen. Ik zag zelfs de flappentapper later op de dag flappen spugen, hetgeen me, schaamrood op de kaken, deed beseffen dat ik zelf een zeikerd was geweest.
Want, onder het motto 'je weet maar nooit', hadden wij op de laatste dag van de vorige eeuw voor de zekerheid genoeg Ozzie dollars voor een week getankt.
Iets anders dat ik destijd voorspelde is niet uitgekomen, maar dat kan nog goed komen: ergens in Amerika zal nog wel eens iemand tevoorschijn komen die sinds 01-01-2000 in een bomvrije kelder zit.
In de overtuiging dat op die dag alle beschaving is vergaan, maar wiens voorraad nu uitgeput begint te raken.
Net als die Japanners die dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog opdoken op eilanden in de Stille Oceaan, een roestig samoerai-zwaard in de hand, nog steeds bereid om de geallieerden te lijf te gaan.
Of is zoiets ook maar een keer - of nooit - voorgekomen, en is het daarna een mythe geworden, waarin gegevens, aantallen en jaartallen mettertijd als een virus zijn blijven groeien?
Die bijna veertig miljard dollar schade, de afgelopen week veroorzaakt door MyDoom, moet volgens die Britten gezocht worden in overwerkuren, verloren bandbreedte, reparatiewerkzaamheden, productieverlies. Nou ja, zeg!
Het is maar net hoe je het bekijkt. Wat ze bijvoorbeeld even vergeten is de extra omzet aan koffie, bezorgde pizza's en dieprviesmaaltijden voor de miljoenen arme systeembeheerders die nachten door hebben moeten halen om het virus uit de krochten van hun netwerken te verwijderen. Schade voor de baas, maar hoeveel miljard extra omzet voor de koffieboeren en de pizzabakkers van deze wereld?
Ik chargeer misschien een beetje en u kunt het met recht een domme vergelijking vinden, maar hij is nog niet zo stompzinnig als met droge ogen beweren dat MyDoom veertig miljard schade aangericht heeft.
Vmyths.com rekent op de website voor dat dat bedrag bijna de helft zou zijn van de totale schade die aangericht is door de aanslagen op New York, 11 september 2001. Of meer dan alle schade en ellende in het verwoestende spoor van een van de orkanen die het midden of het zuiden van de Verenigde Staten enkele keren per jaar geselen.
De regerende kampioen der orkanen heet Andrew. Die eiste twaalf jaar geleden enkele tientallen levens, maakt 250.000 mensen dakloos, en liet 25 miljard dollar schade op zijn conto schrijven. Echte schade.
Nog een voorspelling: de volgende jeugdige virusschrijver heeft een paar uur geschiedenisles gehad en noemt zijn nieuwste worm MyAndrew.

www.mi2g.com
www.vmyths.com
www.nhc.noaa.gov/1992andrew.html
www.freeholes.com/joke/toon/y2k/Page2.html


mailing list

Posted: February 7, 2004 10:05 AM (674 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .