logo-bns-app.png« Cees schreef | Index | Madrid/Athene »

March 11, 2004, by Léon Krijnen

Jong helpt Oud internet op   

verhoe.jpgMisschien moet er nog een vervolgcursus op poten worden gezet, misschien moet er binnenkort een helpdesk bemand worden. - Dat is dan de prijs die voor het succes betaald moet worden.
De organisatie is er nog niet helemaal uit, maar Jong Leert Oud is een project dat een succesvol blijvertje blijkt. Gisteren behaalde een tiental senioren, studenten aan een vijfweekse internetcursus aan het Prisma College Graaf Engelbrecht, het certificaat.

Vandaag hopen aan het Florijn College dertig ouderen het bewijs in ontvangst te mogen nemen dat ze helemaal thuis zijn op het world wide web.

Jong Leert Oud is een project dat op poten gezet is door de Bredase Vrijwilligerscentrale, in samenwerking met het Gilde De Baronie. De rol van vrijwilligers wordt vervuld door leerlingen van verschillende Bredase scholen, nadat de Nassau Scholengemeenschap drie jaar geleden de ouverture presenteerde. Met de afgestudeerden van gisteren zijn er inmiddels in Breda over de 400 ouderen wegwijs gemaakt op een computer en internet.

Eind deze maand beginnen er weer nieuwe cursussen aan de Nassau, het Stedelijk Gymnasium en de Newman, waarna nog een serie lessen in het najaar op het programma staat. Dan is de wachtlijst na drie jaar zo goed als weggewerkt, aldus mede-organisator Piet Dane van het ouderengilde De Baronie, maar we hopen dat het succes van de huidige cursussen nog veel meer ouderen aan zal sporen om zich in te schrijven voor de cursus.

Enkele cursisten kwamen gisteren niet opdagen, maar hadden zich keurig afgemeld, al dan niet via e-mail.

Opgegeven oorzaak: examenvrees. Geen nood, die ontvangen de vragenlijst per e-mail, en als ze de opgaven goed ingevuld terugsturen, ontvangen ze alsnog een certificaat, aldus Paul Caris van het Prisma College, die gedurende de cursusdagen zorgde dat het netwerk en de machines overeind bleven.

De leerlingen van de deelnemende scholen, maar nu in de rol van leraar, leerden de ouderen na afloop van hun eigen lesuren in hun vrije tijd hoe te e-mailen, te surfen op het web, te chatten, fotos te downloaden, een tekstverwerker te gebruiken, filmpjes af te spelen en wat dies meer zij.

Mevrouw Verhoeven uit Terheijden was een van de oudste leerlingen aan het Prisma College. De 78-jarige Rotterdamse, die ruim twintig jaar geleden in Terheijden neerstreek, is in het plaatselijke bejaardentehuis nu nog de enige bewoonster met een internetaansluiting: Gelukkig heb ik nu ADSL, want een modem is veel te langzaam. Als moeder van vijf dochters, groot- en overgrootmoeder, heeft zij iedere dag opnieuw genoeg e-mail te verzenden en te ontvangen.

E-mail zal voor het gros van de afgestudeerden waarschijnlijk het meest gebruikte gereedschap worden. Hetgeen beaamd werd door de oudste geslaagde, de 88-jarige mevrouw Speekenbrink. Al moet ik te zijnertijd misschien nog wel een vervolgcursus volgen.

Vrijwel alle deelnemers hebben kinderen of familie, die ver weg wonen, is het niet in Nederland of Europa, dan wel in de Verenigde Staten of Australi, zodat internet in het algemeen en e-mail en chatten in het bijzonder, goed van pas kunnen komen.

Maar ook voor gebruikers op leeftijd kan een computer meerder, soms onvermoede doelen dienen. Als mijn moeder s nachts niet goed kan slapen, aldus gastvrouwe Judith Veuger, directrice van het Prisma, dan zit ze in bed met de laptop op haar knien een spelletje patience te spelen.

Posted: March 11, 2004 09:16 PM (539 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .