logo-bns-app.png« Het is oktober | Index | Happy news, good news, always positive . . . »

October 03, 2005, by Léon Krijnen

Mark Fletcher (Bloglines) topattractie op eDay   

emerceeday.gifBloglines-oprichter Mark Fletcher zal op Emerce eDay (12 oktober, Amsterdam) in de openingskeynote uitvoerig ingaan op de laatste ontwikkelingen rondom search, blogs, rss en podcasting. Fletcher verkocht begin dit jaar Bloglines, de populairste rss-aggregator op internet, aan zoekmachine AskJeeves. Daarmee herhaalde serial entrepreneur Fletcher een kunstje uit 1999, toen hij eGroups aan Yahoo! verkocht. (persbericht Emerce)

(persbericht Emerce)

Fletcher investeerde in 2003 naar eigen zeggen 50.000 dollar in de oprichting van Bloglines, een web-gebaseerde dienst waarmee gebruikers makkelijk rss-feeds kunnen opslaan, sorteren, doorzoeken en lezen. De voordelen van Bloglines zijn ondermeer dat een gebruikers de dienst vanaf elke computer kan raadplegen, en dat hij kan zoeken in de feeds van andere gebruikers.

Bloglines is in korte tijd de populairste aggregator geworden en concurreert onder andere met desktopapplicaties zoals RSS-reader die de gebruiker op zijn computer moet installeren. Statistieken van de Emerce-feeds laten zien dat Bloglines inmiddels de meest gebruikte rss-aggregator is onder Emerce-lezers. Een half jaar geleden bekleedde Boglines nog de tweede plaats.. Bloglines is sinds begin dit jaar in omvang verdubbeld en heeft inmiddels een half miljard postings geindexeerd. Dagelijks komen er ruim twee miljoen postings bij.

AskJeeves kocht Bloglines in januari van dit jaar voor een onbekend bedrag. Analisten raamden het destijds op 35 tot 50 miljoen dollar. AskJeeves op haar beurt werd in mei overgenomen door IAC/InterActiveCorp van internet-mogul Barry Diller.

Fletcher studeerde Computer Science aan de University of California en begon zijn carrière als senior engineer bij Diba, een technologiebedrijf dat in 1997 door Sun Microsystems gekocht werd. Fletcher werkte bij Sun aan set top boxen en embedded browsers.

In 1997 richtte Fletcher ONElist op, een e-mail community service die onder zijn leiding als CEO binnen twee jaar naar 17 miljoen leden en 800.000 unieke e-mail groepen groeide. ONElist nam concurent eGroups over en werd vervolgens door Yahoo! gekocht in 2000, volgens het blad Wired voor 420 miljoen dollar. Op het moment van overname telde eGroups 20 miljoen leden en verzond het systeem 2 miljard e-mails per maand. Als Yahoo! Groups is de dienst nog steeds succesvol in gebruik.

Fletcher wordt als een van Silicon Valley's jongste succesvolle serial entrepreneurs beschouwd. Onlangs sleepte hij voor Adam Curry en Jimmy Wales (Wikipedia) een 'Rave Award' voor Technology Innovation van Wired Magazine in de wacht. () Bloglines werd in februari 2005 door Search Engine Watch uitgeroepen tot 'Best Blog/Feed Search Engine'. Fletcher blogt op www.wingedpig.com.

Posted: October 3, 2005 10:36 AM (395 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .