logo-bns-app.png« Feestje? | Index | Het is wat waard hier . . . »

October 24, 2005, by Léon Krijnen

Ik ben niet dronken, maar uw software wel   

Interessante ontwikkeling: het zou zomaar kunnen dat sommige softwaremakers in de Verenigde Staten verplicht worden om broncode openaar te maken. Tenminste, als het aan een aantal advocaten ligt die via de rechter af proberen te dwingen dat de software van de ademtesters van openbaar gemaakt wordt. De advocaten doen dat namens 150 cliënten die volgens die apparaten te veel gedronken hadden achter het stuur. Het kan nog wel even duren voor de laatste uitspraak er is, dat soort zaken in Amerika een beetje kennende. Ik schat een jaar of zeven.

De advocaten en hun cliënten trekken de betrouwbaarheid van de software in twijfel, omdat die meer dan 25 jaar oud zou zijn. Dat moet hoe dan ook vrij eenvoudige software zijn, zou je denken; een groene lamp aansteken bij minder dan 0.5 promille, en anders een rode.

Tom Sanders - 'a Dutch journalist in Silicon Valley' - heeft er een stuk over geschreven op VNUNet. Het verhaal zal binnenkort ook wel in de Nederlandse media opduiken, want Sanders, die eerder voor Intermediair werkte, schrijft ook voor ondermeer het Financiële Dagblad, de Automatiseringsgids, WebWereld en Emerce.
In het verhaal van Sanders gaat het over de Intoxilyzer 5000, gemaakt door CMI in Ownsboro, Kentucky. Op de weblog van Techdirt wordt gaat het in een adem (!) ook over de stemmachines van Diebold, waar kennelijk nog steeds van alles mee aan de hand is.

Posted: October 24, 2005 01:23 PM (228 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .