logo-bns-app.png« Even lekker chetten | Index | Retroblogs »

December 16, 2005, by Léon Krijnen

Bekeerd   

osx.gifTer bescherming van mijn geloofwaardigheid ga ik even geen discussies aan over computers en besturingssystemen. Wie wil weten wat ik vroeger over Apple geschreven heb, duikt in mijn archief en denkt er het zijne van. Grijnzende Mac-gebruikers zullen het voortschrijdend inzicht noemen, maar er prijkt een hagelwitte platte machine op mijn bureau; toegetreden tot de Mac-parochie.

Toch bekeerd, want tot OS X klaar was, moest ik er helemaal niets van hebben. Maar toen dat besturingssyteem klaar was, en ik las dat het een grafische schil rond een compleet Unix systeem was, begon het te kriebelen. Vooral omdat de systemen waar een internetredactie mee werken moet, zoals in vrijwel iedere vaderlandse kantoortuin, gebaseerd zijn op spullen van de firma Microsoft.

Er zijn maar twee servers van de tientallen waar ik dagelijks mee moet werken, waar nooit problemen mee zijn. Niet mijn verdienste, want beheerd door nerds die er verstand van hebben, maar ze hebben godzijdank niks met Windows te maken. De een is een Linux Red Hat server die in vijf jaar nooit plat geweest is, de ander Krijnen.Com en dat is Unix (HP-UX 11i).

Een mooi grafische schil op Unix, dat sprak me wel aan. Maar ja, drie jaar geleden had ik mijn nieuwe Pentium net opgetuigd met XP toeters en bellen, dus besluit en investering, zoals dat in de politiek heet, in afwachting van betere tijden gereserveerd.

De toekomst is nu gearriveerd met een iMac g5 met 2,5 gigabyte geheugen. Na een weekje wennen, appeltje inplaats van control, paar ingeslepen futiliteiten, weet ik zeker: nooit meer terug naar Windows.

Na het uitpakken werden de eerste door Apple gewekte verwachtingen rap ingelost. Het opensnijden van karton en cellofaan nam de meeste tijd in beslag. Het ging zo: stekker, netwerkabel, muis en toetsenbord aansluiten; klaar.

Alles werkte, inclusief internet en eerste update van de software. Misschien moet je te lang met Windows gewerkt hebben om dat op prijs te stellen, maar ik kan u verzekeren dat het een lekker gevoel is en dat het snel went.
Dit stukkie is als eerste in BBEdit getikt, binnenkort meer.

Posted: December 16, 2005 04:20 PM (345 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .