logo-bns-app.png« De migratie | Index | Definitief down, twee deuren verder »

January 13, 2006, by Léon Krijnen

Waar is het archief?   

escenic.gif
Rumoerig weekje achter de rug, gaande de apotheose van een proces dat enkele maanden in beslag genomen heeft: de migratie. Omdat de gemiddelde lezer van deze bijdrage tevens bezoeker van onze website is, zal de verhuizing U niet ontgaan zijn. Vormgeving en structuur zijn vernieuwd, navigatie is veranderd, de site is sneller geworden.

Ook aan de achterkant is veel veranderd. Nieuwe webservers, modern content management systeem, andere manier van werken. Staat bij een echte verhuizing niet meteen alles op zijn plaats, bij zo'n virtuele verhuizing is het niet anders. Er is een lamp gesneuveld, stoelen en kasten worden voor de derde keer verschoven, de koelkast slaat niet, het bestek is kwijt en de kat is spoorloos verdwenen. U zult het ongetwijfeld eens meegemaakt hebben.
Digitaal gaat het niet anders, dus zijn er nog losse eindjes die aan elkaar geknoopt moeten worden. Honderen e-mails en telefoontjes: waar is het archief gebleven? Komt de log-in nog terug? Waar is dit en waar is dat? Waarom kunnen we nog niet reageren op artikelen?

Het antwoord op de meestgestelde vragen, betreffende archief, reactiemogelijkheid en log-in: komt terug, wordt hard aan gewerkt, even geduld.
Voor de liefhebbers: het content management systeem heet Escenic, de webservers Apache-Coyote op Linux.

De internetredactie werkt nu met een Content Studio van het Noorse Escenic, die er wezen mag. Dat was even wennen, vooral omdat 'de parser' van alles uitspookte, behalve waar hij voor ontworpen was, maar nu de boel eenmaal afgesteld is, loopt alles als de gesmeerde bliksem.

Waar ons oude systeem achterhaald was, loopt Escenic qua mogelijkheden voorop. Je stopt er een foto in, die 'on the fly' in acht verschillende resoluties opgehoest wordt je kan met digitale media, blogs en fora aan de slag, alles gaat werkelijk bloedsnel.

Nu nu eerst het archief en de reactiemogelijkheden aanslingeren, intussen gaan we vrolijk verder met het ontdekken en toepassen van nieuwe mogelijkheden.

Posted: January 13, 2006 12:17 PM (312 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .