logo-bns-app.png« Demo goden en annotations | Index | IGoogle Dutch Cowboys Skin »

June 12, 2008, by Léon Krijnen

Cinegrid van start   

cinegrid.jpg

Op dinsdag 17 juni zal de Nederlandse CineGrid Exchange in gebruik worden genomen. Dit is een verzameling computerdisks met een capaciteit van 96 Terabyte, waarmee een grote collectie digitaal beeldmateriaal in de hoogst beschikbare beeldkwaliteit (4K cinema) wordt ontsloten.

Het is de eerste collectie 4K-materiaal buiten de VS en Japan. SURFnet, Universiteit van Amsterdam en Waag Society verzorgen een demonstratie van de beeldcollectie tijdens het Mediapark Jaarcongres op 17 juni in Hilversum.

Het bekijken van video in deze kwaliteit is een sensatie. Het beeld is groter en scherper dan de werkelijkheid, vier keer zo goed als HDTV, tien keer zo goed als een normale televisie, levert in tegenstelling tot klassieke filmprojectoren een volkomen stabiel beeld. Ook het geluid is vele malen beter. 4K biedt daardoor veel nieuwe mogelijkheden voor wetenschap en onderwijs maar ook voor bijvoorbeeld cultuur en entertainment.

Vertoningen van 4K materiaal zijn tot nu toe zeldzaam. Er zijn enorme projectoren voor nodig en er is maar een beperkte hoeveelheid beeldmateriaal beschikbaar. Nu via de Nederlandse CineGrid Exchange een koppeling ontstaat met de al bestaande CineGrid Exchanges in de Verenigde Staten en Japan komt hierin verandering.

De Nederlandse CineGrid Exchange bevindt zich bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en is een samenwerking van de UvA en SURFnet. CineGrid is een wereldwijde organisatie met de missie om vanuit verschillende disciplines onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van hoge kwaliteit digitale media over optische netwerken te bevorderen. De organisatie is gevestigd in Californië. Waag Society is de initiatiefnemer van CineGrid in Nederland.

Link: Speciale seminars tijdens PICNIC07

Link: MediaparkJaarcongres brengt Nederlandse media toppers bijeen

Posted: June 12, 2008 12:51 PM (261 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .