logo-bns-app.png« Veiligheid | Index | Evolutie »

November 15, 2008, by Léon Krijnen

Zwarte Piet   

zwarte_piet.jpg

Lang gedacht dat het een grap was van Anette Kraus en Petra Bauer. Zeg nou zelf, een Zweedse en een Duitse kunstenares die zich in het kader van het project 'Becoming Dutch' verbazen over Zwarte Piet.

Dat zo'n racistische karikatuur nog gepruimd wordt in zo'n multiculturele samenleving als de onze! Schande!

Ik had het mis: het blijkt Bauer (de Zweedse) en Kraus (de Duitse) een bloedserieuze zaak. Hebben die twee kunstenmakers niks beters te doen? Dat Bauer zich druk maakt om de kok in The Muppets, die alle Zweden mondiaal voor lul zet.

Terwijl voor Kraus de hele wereld braak ligt om uit te gaan leggen dat er überhaupt zoiets bestaat als Duitse humor, lijkt me. Veel gevoel voor timing hadden ze in ieder geval niet, om in eerste instantie in de hondsdagen van augustus, midden in de komkommertijd, uit te pakken.

Wellicht was het hen in het kader van hun onderzoek ontgaan dat Zwarte Piet pas medio november aan daken en schoorstenen doet. November, Sint en (Zwarte) Piet gearriveerd, is de discussie weer opgelaaid. Om een einde aan die nonsens te maken, stel ik voor dat we in de oneven jaren aan een Zwarte Sint en Witte Pieten doen en in even jaren omgekeerd.

Nog niet tevreden? We kunnen natuurlijk ook Soedanese en Surinaamse medelanders wit schmincken en een Chinees met een mijter op zijn kop op een gitzwarte knol zetten.

Zo goed?

Nu even geen gezeur meer, want ik moet vanavond aan het werk, op een klassiek Hollands kinderfeestje. Waar is mijn zak, waar is mijn roe, waar is de schoenpoets?


Posted: November 15, 2008 07:39 PM (263 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .