logo-bns-app.png« Blootgewoon | Index | Harden The Fuck Up, Australia »

July 25, 2009, by Léon Krijnen

Jokvakanties   

plus4.jpg

Oeroude West-Brabantse grap; 'we gaan dit jaar lekker op vakantie naar Richebergé'. Rijsbergen dus, terwijl andere grappenmakers naar Seven Mountain Corner of Williamtown vertrokken.

Momenteel actueel; jokvakanties. Mensen, wiens vakantiegeld dankzij de crisis door de DSB bank of een andere woekeraar is geïncasseerd, en die de schijn op willen houden, gaan op jokvakantie.

Wij hebben de komende veertien dagen een enorme lobbes van een hond op visite, waarvan de eigenaar een luxe villa in Spanje gehuurd heeft. Zou het, of zitten ze op de camping in Cadzand? De jokvakantie blijkt een reëel gegeven te zijn, gesignaleerd door ANWB trendwatcher Adjiedj Bakas.

In Engeland noemen ze het staycation, een stay-at-home-vacation. Nieuw is het allemaal niet; in Rotterdam grapten ze al in de jaren vijftig dat ze naar Balkonië gingen; met een krat bier het balkon op, de radio aan. Verdere varianten: Playa del Tuin, Playa del Balcona, Aanderijnië, Playa del IJssel, en de Costa del Maas.

Ik signaleer een andere trend: jokgolfers. Ze willen graag, maar hebben geen geld voor het golfvaardigheidsbewijs, laat staan het lidmaatschap en de fees voor de pro.

Geen nood, ze kopen een tas vol clubs en ijzers op Marktplaats of bij de Aldi, een plus-four broek en een paar witte bordeelsluipers met spikes.

Om vervolgens driemaal per week in het zicht van de buren de imago parafernalia plechtstatig op de achterbank te plaatsen, en langzaam de straat uit te rijden. Wat ze écht gaan doen weet ik niet, vermoedelijk een pint of een frikandel scoren.

Posted: July 25, 2009 09:23 PM (248 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .