logo-bns-app.png« De politie is te lang je beste vriend geweest | Index | Harrie »

October 31, 2009, by Léon Krijnen

Doodskisten   

walcoffin.jpg


Wie nieuwe Mercedessen verkoopt, leert mensen kennen. Het merk met de ster wordt gekenmerkt door de opvallende diversiteit der bezitters. Golfjes worden door miljonairs niet aangeschaft, bouwvakkers rijden nooit in oude Ferrari's.

Mercedessen rijden dwars door alle rangen en standen, nagelnieuw of oeroud. Wie nieuwe Mercedessen verkoopt, doet dat aan een gevarieerd publiek. De een laat de rekening naar de boekhouder sturen, de ander betaalt liefst contant, zonder bonnetje.

Garantie? Niet nodig, Mercedes.

"Het meeste zwarte geld", aldus een vriend die als verkoper met het merk is opgegroeid, "zat altijd bij de begrafenisondernemers."

Aan hem moest ik denken toen ik las dat Walmart doodskisten gaat verkopen. Walmart, qua winst en omzet de planeet Mars. Het grootste niet op de beurs genoteerde bedrijf in Amerika, 13,5 miljard dollar winst op een omzet van ruim 404 miljard, over de twee miljoen werknemers.

Kennelijk niet prettig om te werken, maar omdat de klant er koning is, en de prijzen het laagst, loop ik er graag binnen. Zo'n megamalletje als in Tilburg weggestemd is, past met gemak twee keer in een gemiddelde Walmart.

Dat Walmart verkoopt nu doodskisten, variërend van roestvrij staal tot zwaar verguld. En een 'American Patriot', voorzien van 'Stars and Stripes', voor militairen. Je moet ze online bestellen en er 48 uur op wachten, maar dan heb je ook wat, voor een appel en een ei.

Er breken zware tijden aan voor begrafenisondernemers. Ook hier, want zo'n trend waait snel over. Het zou me niet verbazen als ze over een half jaar bij de Aldi staan, naast de urnen en wierook.

Posted: October 31, 2009 01:42 PM (260 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .