logo-bns-app.png« Scannen uit mijn oude doos | Index | Ik wil mijn brommers terug »

April 17, 2010, by Léon Krijnen

De Vulkaan   

volcano.jpg

Genoten van de vulkaanuitbarsting? Prachtige oerbeelden, die ons inprenten dat we met zijn allen op een bal kokend magma wonen, waarvan alleen de korst een beetje gestold is. Soms opent zich een scheurtje in de soufflé en laat de aarde een megascheet.

Balkenende, die in Kopenhagen kooldioxide terug wilde twitteren, noemt het nu 'buitengewoon naar en vervelend' dat de vliegende Co2-fabrieken tijdelijk niets uit kunnen stoten.

De natuur is nu de baas: "Daar kan de overheid niets aan doen."

Een interessante redenering, in aanmerking genomen dat wat er momenteel uit IJsland aan rommel overwaait en neerdaalt zomaar een veelvoud zou kunnen zijn van wat we in Europa met z'n allen in een jaar produceren.

Een beetje vulkaan spuugt al gauw megatonnen aan fijnstof, zwavelzuur en kooldioxide de lucht in. Sommige onderzoekers veronderstellen dat de Krakatoa, toen die van mei tot en met augustus 1883 hevig de hik had, meer Co2 uitgestoten heeft dan de complete mensheid tijdens de industriële revolutie daarna.

Honderd jaar eerder was er ook een vulkaanuitbarsting op IJsland, van de Laki. Europa kende daardoor in 1783 een ijzige zomer en de daaropvolgende winter werd een van de strengste in de jongste geschiedenis.

Waarom zou te veel kooldioxide destijds tot strenge winters hebben geleid, terwijl hetzelfde fenomeen tegenwoordig opwarming van de aarde zou moeten veroorzaken?

Luister maar niet naar wat politici daarvan vinden, of door groene partijen betaalde onderzoeksinstituten.

Posted: April 17, 2010 09:38 PM (231 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .