logo-bns-app.png« Maar wat is Twitter eigenlijk? | Index | Ook de politie slaat aan het twitteren »

June 10, 2010, by Léon Krijnen

De financiën van Twitter   

Twitter Money

Het in San Francisco gevestigde Twitter is gefinanciërd door een aantal Amerikaanse durfkapitalisten die in drie verschillende rondes bijna zestig miljoen dollar in het bedrijf gestoken hebben.

The Industry Standard is zeer skeptisch over de prognoses de prognoses die door Twitter zelf gekoesterd worden. Volgens de door multimedia gigant IDG uitgegeven website, die gespecialiseerd is in de financieel-economische kanten van internet, zijn die verwachtingen niet reëel.

Twitter is nog geen beursgenoteerd bedrijf, en daarom niet verplicht om cijfers bekend te maken.

Toch kwamen ze vorig jaar op straat te liggen door een inbraak van een hacker. In een tot dan geheim intern document dacht Twitter vorig jaar zelf in het derde kwartaal een bescheiden winst van 400.000 dollar te verwachten, en vier miljoen dollar in het laatste kwartaal.

De voorspellingen voor eind 2013: 111 miljoen dollar winst op een omzet van anderhalf miljard.

Of die verwachtingen waar gemaakt zijn weet niemand, terwijl de hamvraag is waar de inkomsten dan wel van vandaan zouden moeten komen. Twitter is voor de gebruikers nog steeds gratis, en er staan nog steeds geen advertenties naast de tweets.

Twee maanden geleden maakte Twitter wel bekend overeenkomsten afgesloten te hebben met Sony, Red Bull, Best Buy en Starbucks. Naar verwachting zullen binnenkort daarom zogenaamde ‘promoted tweets’ opduiken, te vergelijken met de linkjes naast de zoekresultaten van Google.

Twee andere mogelijkheden zijn een betaalsysteem integreren, zodat Twitter tegelijkertijd een soort Marktplaats wordt, of een beursgang.

Denkend aan Nina Brink en World Online: die beursgang zou snel moeten komen. Want Twitter loopt nog steeds het risico dat de hype over waait, en dat er weer iets anders arriveert.

Een van de vele mogelijke opvolgers of vervangers: identi.ca.

Doet hetzelfde als Twitter, maar er kan meer mee, en de populariteit zou zomaar ineens kunnen exploderen. Net zoals die van Twitter een paar jaar geleden.


Google: How does Twitter make money?

Can Twitter survive the hype cycle?

Twitter will not survive

Wikipedia: Twitter

Maar wat is Twitter eigenlijk?

Posted: June 10, 2010 11:08 AM (327 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .