logo-bns-app.png« 'Gemeente zou zich tot Twitter kunnen wenden' | Index | iDose »

August 13, 2010, by Léon Krijnen

'Aan Twitter hebben we hier even niet gedacht'   

twitter-roosendaal.jpg

Net als de Politie Midden en West Brabant beginnen sommige gemeenten in West-Brabant Twitter te gebruiken als communicatiemiddel met de burgerij. Allemaal, op Breda na, lopen ze tegen een onaangename verrassing aan: de plaatsnaam is bezet. Door iemand met dezelfde achternaam als een plaatsnaam, door een bedrijf, of door een anonieme internetter. Een overzicht.

Zie ook: 'Gemeente zou zich tot Twitter kunnen wenden'.

De enige gemeente die nu twittert vanaf het voor de hand liggende adres is Breda. Op het Bredase Stadskantoor is een werkgroep bezig met een protocol voor het gebruik van Twitter. "Het is niet alleen onze taak om te communiceren met de burgers", aldus een woordvoerder van de afdeling Communicatie, "iedere ambtenaar kan dat zelf doen. Vroeger alleen via de telefoon, de laatste twintig jaar ook via e-mail en daar is nu Twitter en het gebruik van sociale netwerken bij gekomen."

Dat protocol zal dus niet zoveel afwijken van de bestaande richtlijnen en voorschriften voor het gebruik van e-mail en internet?
"Nee, dat vermoed ik niet", aldus de woordvoerder. "Het zal niet al te verrassend worden. Je verwacht niet van iemand dat-ie de hele dag privé zit te twitteren, te mailen of te internetten, dat moge duidelijk zijn.

De techniek is wel beschikbaar op het Stadskantoor. Op iedere werkplek is een werkende internetverbinding en kan er dus ook getwitterd worden.

De tweets vanaf het Bredase Stadskantoor worden nu geplaatst door de afdeling communicatie, in overleg geauthoriseerd.

"Maar ook dat zou kunnen veranderen na dat advies. Inmiddels twitteren de meeste raadsleden. Over die tweets krijgen we nu al wel eens vragen door burgers. Terwijl we daar niets mee te maken hebben. De raadsleden zijn geen ambtenaren, en ze twitteren privé. Of ze op twitter wel of niet met hun partijstandpunt in de pas lopen is ook hun eigen probleem. Maar het is af en toe blijkbaar wel eens verwarrend."

In Oosterhout waren ze er niet zo twitter-bewust als in Breda. Het Twitter-account /oosterhout wordt automatisch gevuld met links en koppen die de bezoekers via een klik naar de website van BN/DeStem voeren. De krant heeft met twitter/oosterhout echter niets maken, en ook de gemeente Oosterhout weet niet wie er achter zit.

Op de officiële website van de gemeente Oosterhout staat wel een link naar de rss-feeds waarmee nieuwe publicties op de website gesignaleerd kunnen worden, maar officieel gewitterd wordt er nog niet vanaf het Slotjesveld. Het kan wel, want ook in Oosterhout kan vanaf iedere werkplek zonder restricties gesurfd worden, en Twitter is er door IT niet geblokkeerd.

De gemeente gebruikt Twitter nog niet, maar zal dat op termijn waarschijnlijk wel gaan doen. Aan vastgelegde protocollen en richtlijnen is volgens een woordvoerder nog geen behoefte geweest. "Er zijn wel voorschriften aangaande het privacy statement en de manier waarop een e-mail ondertekend moet worden, maar dat is het dan op dit moment wel".

Roosendaal en Bergen op Zoom zijn door de website Huizentweets.nl voor de neus van de gemeente weggekaapt. Die website heeft hetzelfde gedaan met tientallen andere plaatsen in Nederland. Waar een plaatsnaam al bezet is, is er het voorvoegsel huizen voor geplaatst. Op de site van de gemeente Roosendaal staat geen link naar twitter en op het zoekwoord twitter geeft de site geen sjoege: nul hits.

Via Twitter kunnen we het niet vragen, dus maar eens even ouderwets gebeld.

Volgens een woordvoerder van die afdeling Communicatie klopt het er dat er vanaf het Roosendaalse Stadserf nog nooit een tweet de wereld ingestuurd is. Althans, niet officiëel. Ook in Roosendaal hebben alle ambtenaren een werkplek met internet, en de site van Twitter is niet geblokeerd op de firewall.

"We gaan uit van normaal gebruik, gewoon onder de afspraken die door een afdelingshoofd met zijn team gemaakt zijn."
Roosendaal heeft bij een aantal webbouwers offerte gevraagd voor een restyling van de site. "In de ontwerpen zullen de sociale media meegenomen worden, dus Twitter zal zeker bekeken worden."

De vraag of de restyling van de site Europees aanbesteed moest worden leidt tot enige hilariteit aan de andere kant van de lijn: "nee hoor, het gaat niet om dat soort bedragen."

Zodat geconstateerd kan worden dat het pimpen van de site van Roosendaal minder dan twee ton gaat kosten: het drempelbedrag voor diensten van een decentrale overheid is 193.000 Euro.

Maar gaat de gemeente Roosendaal dan ook proberen om de naam Roosendaal van die digitale makelaar los te peuteren?

"Daar hebben we nog niet over nagedacht. Pas als de nieuwe site definitief in de steigers staat komt dat aan de orde".

Na een mailtje naar de beheerder van huizentweets hangt een woordvoerder binnen een uur aan de telefoon. Die is zich van geen kwaad bewust.

"Ik gebruik twitter zoals zoveel bedrijven, als een perfecte marketingtool." De namen van enkele tientallen steden heeft hij al een paar jaar geleden geregistreerd. "Ik ben geloof ik wat ze een early adaptor noemen, ik was er vroeg bij."

Hij denkt niet dat mensen die een van de Twitter-accounts op zijn naam in kort geding gaan opeisen, van de rechter hun gelijk zullen krijgen. Of het zover moet komen is overigens de vraag: "Ik zal dergelijke verzoeken met een welwillend oor aanhoren."

Dat goede nieuws wordt door de Bergse wethouder Ton Linssen met een nog welwillender oor aangehoord. "Dan zullen we die meneer eens gauw gaan benaderen". Linssen zegt er geen halszaak van te willen maken, "maar niet geschoten is altijd mis."

Schaterlachend: "Moet je nagaan, tien, vijftien jaar gelden was ik zelf zo'n wijsneus die allerlei domeinen registreerde, maar aan Twitter heb ik even niet gedacht. Niemand hier."


AlphenChaam: suspended.
BaarleNassau: suspended.
BergenOpZoom: geregistreerd door Huizentweets.nl
Breda: in handen van gemeente Breda.
Dongen: is een Zweedse twitter.
Drimmelen: geregistreerd, inactief.
EttenLeur: bezet door privé persoon.
Geertruidenberg: registrant onbekend, redirect naar verschillende nieuwssites.
GilzeRijen: geregistreerd, inactief.
Halderberge: geregistreerd door HalderbergeBeeld.nl
Moerdijk: geregistreerd door iemand die zo heet.
Oosterhout: geregistreerd door onbekende, redirects naar BN DeStem
Roosendaal: geregistreerd door Huizentweets.nl
Rucphen geregistreerd door onbekende, url is verwijst naar de gemeentesite, maar er wordt vermeld dat de Twitter niet van de gemeente is.
Steenbergen: bezet door de Rotterdamse producer Maurice Steenbergen
Woensdrecht suspended.
Zundert: bezet door privé persoon die Van Zundert heet.

Posted: August 13, 2010 09:29 AM (1023 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .