logo-bns-app.png« Dordts complex uit Oosterhoutse koker | Index | Buitenaards baantje »

September 30, 2010, by Léon Krijnen

Paddenstoelen schieten de grond uit   

vliegenzwam.jpg

Foto: Wikimedia Commons, click for large info-graphic

Het zal een schrale troost zijn voor allen die afgelopen zomer hun vakantie in het water zagen vallen, maar de paddenstoelen hebben er baat bij gehad. Ze hebben hun naam waargemaakt en zijn overvloedig uit de grond geschoten.

De kabouters zullen er ook blij mee zijn: in de bossen barst het van de rode vliegenzwam, met zijn witte stippen. "Maar ook opvallend veel parasolzwammen, inktzwammen en veel verschillende soorten bovisten", aldus de boswachters van het Mastbos, het Liesbos en de Seterse Bossen.

Qua aantallen is het hoogtepunt desondanks nog lang niet bereikt. Zodat er in oktober een ware explosie tegemoet gezien kan worden van de vochtige zwammen of schimmels die zich voor het grootste gedeelte onder de grond bevinden. Wat je ziet, in een spectrum van wanstaltige lelijkheid tot adembenemende schoonheid, is het vruchtlichaam van zwam of schimmel.

Doen de eetbare soorten het ook goed? "Ze zijn allemaal eetbaar", lacht de woordvoerder van Staatsbosbeheer, "maar sommige soorten eet je maar een keer."

Paddenstoelen zijn officieel niet beschermd, maar in de bossen die door Staatsbosbeheer beheerd worden mogen ze in het kader van Algemene Plaatselijke Verordeningen niet geplukt worden. "Maar dat gebeurt gelukkig nauwelijks", aldus de woordvoerder van de Bredase Boswachterij.

"Je ziet wel dat er de laatste jaren meer geplukt wordt door mensen uit Polen en Roemenie. Vorig jaar hebben een paar bekeuringen uitgedeeld, maar dit jaar hebben we nog niemand met manden zien sjouwen."

Wie paddenstoelen plukt tast het ecosysteem aan. De bodem mist door het verdwijnen van de paddenstoelen belangrijke voeding. Ook zijn er verschillende diersoorten die zich tegoed doen aan paddenstoelen. Eekhoorns, marters en vossen hebben gaande de evolutie geleerd welke soorten ze straffeloos kunnen eten.

Het IVN-Roosendaal organiseert zondag 3 oktober een wandeling door het Liesbos. Gidsen Guus Dekkers en Johan Vermunt gaan met de deelnemers op zoek naar paddenstoelen en herfstkleuren.

Het vertrek is om 13.30 uur van de parkeerplaats bij het MEC Watermolenbeek aan de Genestetlaan in Roosendaal of om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Zanddreef in Breda. Dit is aan de noordzijde van het Liesbos.

Posted: September 30, 2010 11:23 AM (351 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .