logo-bns-app.png« Deukbekerbakkerij verovert de wereld | Index | Fashionably Chic »

October 11, 2010, by Léon Krijnen

Cirque du Soleil: we gaan niet voor het verhaal   

totem.jpg

Een adembenemende show, van begin tot eind, het verhaal een beetje vergezocht: Totem van Cirque du Soleil. De verhaallijn lijkt er af en toe met de haren bijgesleept. Maar wat doet dat er ook toe, als je naar het Cirque du Soleil gaat?

Link: Fashionably Chic

Totem in 22 pagina's: www.bndestem.nl/totem

Het meest diervriendelijke circus ter wereld, want er komt geen viervoeter aan te pas. Nou ja, één eend dan, maar die wordt uit papier gevouwen om vervolgens kwakend een vers ei te produceren. We zijn ook helemaal niet naar de Europese première van Totem gegaan voor een verhaal.

We zijn naar Amsterdam gekomen voor wat we van het Cirque du Soleil verwachten: adembenemende acts, acrobatie van de bovenste plank. Uitgevoerd door schitterende atletische lijven met waanzinnig geschminkte koppen.

Afgewisseld door de onvermijdelijke clowns, die soms een beetje melig lijken om vervolgens altijd weer te verrassen. Fantastische maskers, kostuums en cosmetica, te gekke ‘props’. Alles omlijst door een orgie van licht en geluid, die adembenemend maar nooit bombastisch is.


Het multimediale aandeel in de shows van Cirque du Soleil is met Totem weer gegroeid. Dankzij de alsmaar krachtiger computers, in combinatie met de nieuwste led-technieken. Het decor is voor het grootste gedeelte vervangen door computergestuurde projecties van beelden die over de hele wereld – en op de maan – gefilmd zijn.

De zee die vanuit de nok van de immense tent op het achterste hellende vlak van het podium tot leven wordt gewekt is levensecht. De onderwaterzwemmers kruipen er aan de zijkant levend uit, alsof ze op dat moment van amfibie tot mens evolueren.

Want dat is het verhaal, waar we niet voor gekomen zijn: de ontwikkeling van de homo sapiens tot en met de droom om te kunnen vliegen. Dat laatste is in ieder geval gelukt, want van het begin tot het eind wordt er gevlogen. Vanaf de trapeze, vanaf het enorme skelet van de schildpad waarmee de show opent, vanaf palen, fietsen, boten, rekstokken en ringen.

Dat skelet, precies zo groot als het podium, speelt de hele show een centrale rol. Is het niet beneden, dan boven. De eerste tien mintuten spelen zich helemaal in, op en over dat skelet af, waar alles en iedereen als een hoop vliegende mieren duizelingwekkend door elkaar springt en vliegt.

Totem: tweemaal anderhalf uur een adembenemende show.

Totem is tot 22-12 in Amsterdam

Posted: October 11, 2010 11:43 AM (388 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .