logo-bns-app.png« We worden genaaid door Apple! | Index | Net een HP Touchpad gekocht? Da's balen! »

August 20, 2011, by Léon Krijnen

Ping Pong   

basketbal-brawl.jpg

Dacht u dat het er woensdag hard aan toeging tussen Real Madrid en Barcelona? Kinderspel, vergeleken met wat er donderdag op een basketbalveld in Beijing gebeurde. Dát was pas matten, wat de spelers van Georgetown University en de Bayi Rockets lieten zien. Er werd met stoelen, tafels en flessen water gemept en gesmeten. Door spelers, officials en publiek. Er werd geknepen, gespuugd, gebeten, geschopt en geslagen.

De Amerikanen met klassieke punches, swings, hooks en uppercuts. De Chinezen, zo te zien van kungfu tot basketbal omgeschoold, met oogstrelende kicks en karateklappen.

Nota bene gaande de feestelijke reprise van de pingpongdiplomatie waarmee Richard Nixon veertig jaar geleden de Koude Oorlog tussen Amerika en China wist te ontdooien.

In het kader van dat jubileum is vice-president Joe Biden deze week overal handjes aan het schudden in China. Niet omdat de kou in de verhoudingen tussen oosters communisme en westers kapitalisme het vriespunt weer genaderd is.

Maar wel omdat China in de afgelopen vier decennia het koninkrijk der consumenten geworden is.

Een economische grootmacht die indirect het wel en wee van de Verenigde Staten bepaalt. Anno 2011 is de dollar afhankelijk van de yuan.

Gisteren, nadat de blauwe ogen en bloeduitstortingen met ijszakken behandeld waren, werden de excuses over en weer aangeboden en aanvaard. Morgen staat in Sjanghai de tweede wedstrijd tussen Georgetown en Bayi Rockets op het programma. Zou daar de Derde Wereldoorlog beginnen?

Posted: August 20, 2011 01:02 PM (231 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .