logo-bns-app.png« Tweede Kamer worstelt met cookies | Index | Tien miljoen goedkope foto's »

June 20, 2011, by Léon Krijnen

PCM brengt schokkende prijsverschillen in kaart   

duur-internet.jpg
123RF Stock Photos

Ik heb het hier een paar weken geleden al even gehad over de gouden koe die de telecom providers over onze ruggen uit blijven melken: roaming. Het ging daarbij om de Droam, een van de wapens waarmee je jezelf daartegen kan wapenen.
Computertijdschrift PCM heeft nader onderzoek verricht. Net al te verrassend resultaat: schokkende prijsverschillen.
Maar het kan zo te zien geen kwaad om ergens een nieuwe PCM te scoren: het blad verstrekt een aantal handige tips hoe wél voordelig te internetten op je vakantieadres.

Volgens redacteur Marc Boersma krijgt iedereen, die bij de providers op zoek gaat naar informatie over mobiel internetten buiten Nederland, te
maken met steeds wisselende aanbiedingen, kleine lettertjes en verwarrende tariefstructuren.

"Qua toegankelijkheid en duidelijkheid van prijsinformatie scoren praktisch alle websites van de telecombedrijven dus een dikke onvoldoende," zegt Boersma.

PCM onderzocht voor de 15 populairste vakantielanden de tarieven voor dataverkeer, en bracht ze van de vijf grootste Nederlandse telecomaanbieders (Hi, KPN, Telfort, T-Mobile en Vodafone) overzichtelijk in kaart.

Marc Boersma: "De belangrijkste conclusie luidt: goed vergelijken levert geld op. Er zijn heel wat opmerkelijke prijsverschillen tussen de vijf grote aanbieders. In Spanje betaalt een klant bij T-Mobile met een BlackBerry een bedrag van 8,93 euro per MB. Kiest hij bij Hi voor het Vakantietarief, dan betaalt hij maar van 1,75 euro per MB."

Hij wijst in zijn artikel verder op adders onder het gras: "met de aanvullende dienst ‘KPN Op Reis’ geactiveerd heeft elk telefoongesprek een starttarief van 75 cent. Vodafone hanteert eenzelfde constructie: met een geactiveerde ‘Vodafone PassPort’ geldt een lagere dataprijs in het buitenland, maar betaal je wel 79 cent starttarief voor een telefoongesprek."

Volgens PCM kun je bijvoorbeeld geld besparen kan met een mifi: deze mobiele router biedt (in combinatie met een lokale simkaart met datategoed) overal toegang tot internet. Verder staan in het PCM-artikel een aantal voorbeelden van goedkope aanbieders. Zo kost bij het Duitse Alditalk een simkaart 7,99 euro waarmee je één maand onbeperkt op je smartphone kunt internetten, ongeacht locatie/tijd/duur.

PCM roept alle lezers op hun ervaringen met lokale simkaarten te delen op de www.PCMweb.nl

Posted: June 20, 2011 05:16 PM (349 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .